X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
18/05/2018 |  18:46 | Izvor: Blic

Džinovske rupe gutaju grad na zapadu Rusije, niko ne može da spriječi katastrofu

Krajem 19. vijeka podignut je grad iznad jednog od najvećeg rudnika soli na svijetu. Poslije 140 godina taj rudnik je i dalje u funkciji, a građani su u problemu jer grad jednostavno tone.
Ogromne rupe gutaju grad Berezniki (Foto: ru.wikipedia.org) -
Ogromne rupe gutaju grad Berezniki (Foto: ru.wikipedia.org)

Bereznjiki je grad od 150.000 stanovnika na Uralu sagrađen tačno iznad rudnika umreženog mnogobrojnim tunelima.

Ovo područje je bogato kalijevom solju, a Rusi su to odlučili maksimalno da eksploatišu. I dok su pod zemljom vrijedno radili rudari, iznad rudarskih okana su živjeli ljudi, radili, djeca su išla u školu.

I sve je to nekako funkcionisalo do 2007. godine kada se usred grada odjednom pojavila rupa široka 400, a duboka 700 metara. Ljudi su ostali šokirani, ali bio je to tek početak njihovih nevolja.

Zemlja pod njima je stalno podrhtavala, svakodnevno su se otvarale nove i nove rupe. Zemlja je gutala automobile, kuće, neke su bile veličine nekoliko fudbalskih terena. Ubrzo je cijeli grad počeo da tone, zemlja ga je bukvalno proždirala.

Vlasti su sve vrijeme pokušavale da smire paniku i govorile stanovnicima da je sve u redu, ali bilo je jasno da ništa nije kako treba i da će uskoro čitav grad da nestane.

Prošlo je više od 12 godina od kolapsa, a situacija u Berezniku nije se promijenila. Zgrade stoje nakrivljene, neki dijelovi grada izgledaju poput napuštenih gradova oko Černobilja, ogromne kratere ispunila je voda, a kako danas izgleda grad snimili su dronom novinari RT.