latinica  ћирилица
19/05/2018 |  11:23 | Autor: SRNA

Stručnjaci zabrinuti zbog postupaka Madrida

Stručnjaci UN za zaštitu ljudskih prava pozvali su Španiju da prestane sa deportacijama kineskih i tajvanskih državljana u Kinu zbog opasnosti da bi mogli da budu izloženi torturi, lošem postupanju ili smrtnoj kazni.
UN - Foto: ilustracija
UNFoto: ilustracija

Stručnjaci podsjećaju da je u decembru 2016. godine uhapšeno 269 osumnjičenih, uključujući 219 državljana Tajvana, zbog njihove navodne umiješanosti u prevaru kineskih državljana u sklopu akcije pod nazivom "Zid".

Dva tajvanska državljana deportovana su nedavno u Kinu i stručnjaci UN su izrazili bojazan da će i ostali uskoro biti isporučeni.

"Uznemireni smo odlukom španskih sudova o deportaciji. Ova odluka je u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Španije da se uzdrži od isporučenja, povratka ili deportacije osoba u bilo koju državu za koju postoje dobro osnovani razlozi da će biti izloženi torturi", ističu stručnjaci.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova zahvalilo je Španiji jer je rješila pitanje tajvanskih državljana na osnovi principa "jedinstvene Kine".

"Zadovoljni smo i što su Kina i Španija postigle plodonosne rezultate u oblasti borbe protiv kriminala i u zajedničkim policijskim akcijama. Političko povjerenje se i dalje produbljava, a pragmatična saradnja se proširuje u raznim oblastima", ističe se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.