latinica  ћирилица
19/05/2018 |  12:23 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Bijeljina: Do kraja mjeseca početak uređenja kanala Dašnica

Do kraja mjeseca trebalo bi da počne uređenje kanala Dašnica u Bijeljini. Projekat vrijedan 2,4 miliona evra finansiraju "Vode Srpske", iz kredita Evropske investicione banke. Osim hidrotehničkog uređenja, biće uređene i obale kanala na području grada.

Projekat podrazumijeva rekonstrukciju spojnog kanala između Dašnice i Majevičkog obodnog kanala, poveznice između kanala Dašnica i Glogovac, kao i uređenje kanala kroz grad u dužini od 2,6 kilometara. Na neuređenoj desnoj obali kanala planirana je pješačko-biciklistička staza sa pratećim sadržajima.

"Imamo ograničenja sa prostornim mogućnostima, ali smo mi to uskladili na potezu gdje je moguće izvesti, da ide jednosmjeran, tzv. umirujući saobraćaj, samo za stanovništvo koje može da priđe svojim objektima, kao i jedna biciklističko-pješačka staza", kaže direktor Direkcije za izgradnju i razvoj grada Mladen Petrović.

Projektom je predviđena regulacija korita kanala visine metar iznad kote visokih voda.

"Radi se o urbanoj regulaciji, znači, pored hidrotehničkog uređenja, povećanja njegovog kapaciteta, rade se neki okolni sadržaji", ističe pomoćnik direktora ЈU Vode Srpske Slaviša Savić.

Građane raduje što će kanal Dašnica koji protiče kroz centar Bijeljine dobiti novi izgled, kako je predviđeno projektom urađenim prije desetak godina.

Radovi na kanalu Dašnica u Bijeljini trebalo bi da počnu već narednih dana, a rok za njihov završetak je 30 mjeseci.