latinica  ћирилица
19/05/2018 |  12:32 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

Protestna šetnja "Za Srbiju bez GMO"

U okviru planetarnog marša protiv Monsanta, koji se svake treće subote u maju tradicionalno održava širom svijeta, u Beogradu i u još šest gradova Srbije, održana je protestna šetnja "Za Srbiju bez GMO".

Iako više od 80 odsto opština u Srbiji ne želi GMO, vlada Srbije, pod pritiskom EU i zapadnih multikompanija, želi da promjeni restriktivne zakone, i da u promet pusti proizvode koje imaju dalekosežne posljedice po ljudsko zdravlje, eko sistem i domaću zajednicu.

"Poenta je da su se naše opštine vrlo decidno opredijelile da ne želo GMO na svojoj teritoriji. Moramo da sačuvamo zemlju naših predaka, koji su krvlju branili svoju zemlju i svoju djecu, i mi jednostavno moramo da živimo bez GMO", naglašava profesor na Poljoprivrednom fakultetu i narodni poslanik Miladin Ševarlić.

Poruka učesnika skupa je da Srbija treba da bude slobodna od GMO proizvoda, jer ništa nije vrijedno ugrožavanja ljudskog zdravlja, čak ni ulazak u Evropsku uniju, koja to uslovljava.

"Zašto bismo se mi upuštali u posao sa GMO, kad Srbija ima dovoljno uslova da proizvodi zdravu hranu, ne samo za svoje stanovništvo, već i za izvoz?! Zašto bismo ugrožavali sopstvenu proizvodnju i dovodili u opasnost svoju djecu?!", rekao je Zoran Јovanović iz udruženja "Ko nam truje decu".

Protestnu šetnju organizovalo je Društvo srpskih domaćina, uz podršku udruženja građana "Zdrava Srbija" i "Ko nam truje decu", a osim u Beogradu, skupovi su organizovani i u Kragujevcu, Novom Sadu, Prijepolju, Paraćinu, Užicu i Nišu.