latinica  ћирилица
19/05/2018 |  17:54 ⇒ 20/05/2018 | 08:18 | Autor: RTRS

Uskoro lične invalidnine i za civilne žrtve rata

Zakon o zaštiti žrtava ratne torture trebalo bi da bude usvojen do kraja mandata ovog skupštinskog saziva, rečeno je na Skupštini Udruženja "Žene žrtve rata".

Time bi trebalo da bude poboljšan i njihov materijalni status, jer je zakonom predviđeno uvođenje ličnih invalidnina za civilne žrtve rata.

Desanka Tegeltija, tokom zarobljeništva u Јajcu, pretprpjela je stravičnu torturu i višestruko premlaćivanje, koje je ostavilo trajne posljedice. Nada se da će, donošenjem ovog zakona, žene poput nje, konačno biti prepoznate kao žrtve rata i ostvariti određena prava.

- Kakav god da bude bio, ja mislim da će biti bolji nego sad što nemamo ništa. Koliko god bude bilo, nama će dobro biti, jer našu strahotu i naše muke, to nama niko platiti ne može. Šta smo preživjele, to samo mi znamo, to ne bismo poželjele nikome - podsjeća ona.

U Udruženju Žene žrtve rata kažu da su, tokom pripreme zakona, stizali brojni pritisci iz Sarajeva, od pojedinih međunarodnih predstavnika i organizacija, ali da su veliku pomoć imali od institucija Srpske.

- Danas je dan da se zahvalimo svim institucijama Srpske, koje su nas vidjele, čule, razumjele i uputile kako da ostvarimo svoja prava - istakla je Božica Railić Živković, predsjednica Udruženja "Žene žrtve rata".

Zakon bi trebalo da bude usvojen do kraja mandata ovog saziva Narodne skupštine, čime će prava ove kategorije stanovištva, prvi put, biti zakonom regulisana. Biće obezbijeđena i sredstva u budžetu za nove korisnike.

- Na kraju smo rekli da ćemo poći od određenih iznosa kad zakon bude regulisao ta prava. Kad završimo cijeli taj paket, onda će sigurno doći do povećanja. Јačanjem potencijala Republike povećavaće se i novac koji se izdvaja u tu svrhu. To se moglo vidjeti i na drugim kategorijama - istakla je premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Na Skupštini Udruženja žena žrtava rata dodijeljena su priznanja za pomoć u njihovom radu, između ostalih, predsjedniku Republike Miloradu Dodiku, premijerki Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću.

- Mnogo toga im neće biti nadoknađeno za ono za šta su bile oštećene tokom ratnih godina, ali je važno da institucije Srpske to sve stave u pravne okvire i da budemo uz njih u njihovim budućim potrebama - poručio je Čubrilović.

U bazi Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina evidentirane su 1.803 žene žrtve, od kojih je 696 žrtava ratnog silovanja.