latinica  ћирилица
19/05/2018 |  17:59 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Sjećanje na heroja iz Vogošće, Bore Radića

Na vojničkom groblju Mali Zejtinlik u Sokocu, osveštan je spomenik vogošćanskom heroju, komadantu Interventnog voda Vogošćanske brigade, Borislavu Radiću.

Nakon gotovo 26 godina od pogibije, posmrtni ostaci Bora Radića, sahranjeni su na Malom Zejtinliku. Za porodicu je ovo veliki dan, jer je konačno našao smiraj.

- Koristim ovu priliku da ispred porodice ispred sina Igora izrazim neizmjernu zahvalnost svim ljudima koji su učestvovali u pravljenju spomenika za našeg Boru, viteza i heroja - kaže Tatjana Marin.

Boračka organizacija još prošle godine inicirala je da se posmrtni ostaci legendarnog komandanta prenesu iz Radića potoka i sahrane na vojničkom groblju. Danas je to i učinjeno.

- Ubjeđen sam da nije bilo Bora Radića i njegove hrabrosti da tok događaja sa početka rata ne bi išao onim tokom kakvim je išao i da narod Vogošće i velikog djela Sarajeva ne bi možda ni preživio - posjedtio je Željko Lalić, predsjednik Boračke organzacije Sarajevsko-romanijske regije. 

Boro Radić poginuo je 19. jula 1992. godine u vogošćanskom naselju Ljubina. Za zasluge u otadžbinskom ratu posthumno je odlikovan Ordenom Vojske Republike Srpske.