latinica  ћирилица
20/05/2018 |  15:09 ⇒ 19:45 | Autor: Agencije

Erdogan: Podrška Turske očuvanju mira

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas u Sarajevu da će Turska nastaviti da pruža podršku za očuvanje mira i stabilnosti u BiH.
Redžep Tajip Erdogan - Foto: klix.ba
Redžep Tajip ErdoganFoto: klix.ba

Erdogan je izrazio nadu da će predstojeći izbori dovesti do očuvanja mira i stabilnosti.

- Nadam se da će izbori u BiH biti prilika za jačanje naših odnosa i da će biti održani u skladu s demokratskim standardima - rekao je Erdogan u Sarajavu poslije sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, turski predsjednik je rekao da je to unutrašnje pitanje BiH koje treba da rješavaju domaći političari.

Erdogan je rekao da želi da se spoljnotrgovinska razmjena sa BiH poveća na milijardu dolara zbog čega je važno potpisati novi sporazum o slobodnoj trgovini.

- Imamo želju da povećamo spoljnootrgovinsku razmjenu sa BiH i želja nam je da što prije na snagu stupe svi potpisani sporazumi - rekao je on.

Erdogan je istakao da Turska pruža jaku podršku kompletnoj regiji u smislu razvoja infrastrukture.

- Veliki značaj pridajemo i regionalnim odnosima. Nastavljamo s implementacijom trojnih mehanizama između Turske, BiH, Srbije i Hrvatske - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarali su i o izgradnji auto-puta Beograd - Sarajevo - Beograd, o čemu je potpisano i pismo o namjerama koje se odnosi na izgradnju te saobraćajnice.

Govoreći o izgradnji ovog auto-puta, Erdogan je rekao da se radi o izuzetno zahtjevom projektu, te da je procijenjena vrijednost nešto više od tri milijarde evra, ističući da to neće moći da se uradi bez turske banke koja će taj projekat kroz kredite finansirati sa vjerovatno 85 odsto sredstava.

Izetbegović je rekao je da će na ljeto biti raspisan tender za izgradnju puta Sarajevo-Beograd, čime bi se utvrdilo koliko je zainteresovanih.

- Ovo je najznačajniji projekat o kojem smo danas razgovarali. Mogu reći da nisam optimistična kada je u pitanju južni krak, preko Goražda, pa će se tu najvjerovatni odlučili na jeftiniju varijantu, odnosno brzu cestu - rekao je Izetbegović.