latinica  ћирилица
20/05/2018 |  18:21 ⇒ 21/05/2018 | 11:12 | Autor: RTRS

Iz Mostara optužili Mektića za neustavno smještanje migranata

Dva dana uoči Erdoganovog dolaska u BiH, migranti su sklonjeni iz Sarajeva.

Nije poznato da li je to razlog njihovog iznenadnog preseljenja u Salakovac, ali je pokazalo nefunkcionalnost BiH. 270 migranata već treći dan je u izbjegličkom centru kod Mostara, za koji u mostarskom HDZ-u tvrde da nije namijenjen ilegalnim migrantima. Optužuju ministra bezbjednosti Dragana Mektića, da je prekrišio Ustav i zakon, na koji se pozivao za vrijeme blokade na Ivan sedlu.

- Ovdje je pitanje hoćemo li poštovati Ustav i zakon ili nećemo. Ako dođemo u situaciju da ne poštujemo Ustav i zakon, onda smo u raspadu sistema - rekao je Mektić prije dva dana.

U kakvoj smo sada situaciji kada je riječ o migrantima niko ne zna. Mektić se pozivao na Ustav i zakon kada je MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona zaustavio konvoj sa migrantima. U mostarskom odboru HDZ-a pitaju na koju odluku se pozivao kada ih je uputio u Izbjeglički centar u Salakovcu. Ističu da je to njegova lična odluka, koja u Savjetu ministara nije usaglašena.

- On, apsolutno, ni u jednom momentu nije kontaktirao ni Vladu Kantona, ni lokalnu zajednicu, a čak se i u zaključcima sa 142. sjednice Savjeta ministara vrlo jasno kaže da će se sa pitanjem migracija i realizacija mjera za zbrinjavanje ilegalnih migranata raditi s uključivanjem svih nivoa vlasti. I taj zaključak, koji je bio u formi prijedloga na Savjetu ministara, gospodin Mektić je prekršio - tvrdi Damir DŽeba, predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Grada Mostara.

U zaključku Savjeta ministara od 15. maja navodi se i da migrante treba smjestiti u kapacitete gdje mogu biti izolovani. Mostarski HDZ tvrdi da to nije slučaj sa centrom Salakovac, koji je namijenjen za lica sa statusom tražioca azila, a ne ilegalnim migrantima. Odgovor Mektića na ove optužbe nismo uspjeli saznati, jer na pozive nije odgovarao. A dolazak migranata u BiH u ovom trenutku, za lidera HDZ-a i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, nije slučajan.

- Ponovo se BiH nameće kao sjecište različitih interesa. To najbolje prikazuje novi migrantski talas kroz BiH koji nije slučajan, već vrlo snažno organizovan, podstaknut u vremenu kad smo svi oslabljeni kroz izbornu aktivnost - smatra Čović.

Izvjesno je da dolazak migranata u BiH neće stati. O tome govori i podatak o 500 migranata koji su prošli kroz Pljevlja u Crnoj Gori. I oni će do Evrope, kroz BiH.