latinica  ћирилица
20/05/2018 |  18:34 ⇒ 21:29 | Autor: RTRS

Sjećanje na stradalničku Ilijašku brigadu

Na Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik, u Sokocu, obilježen je Dan Ilijaške brigade. U njenim redovima borilo se 6.350 boraca, a život za Srpsku dalo njih 539. To je brigada sa najvećim brojem poginulih boraca u odnosu na prijeratni broj stanovnika.

Za slobodu i Republiku Srpsku Niko Košarac je dao dvojicu sinova i brata. Poginuli su na Ilijaškom ratištu, sahranjeni sa svojim saborcima na Malom Zejtinliku.

- U vojničkom groblju sahranjeno je više od pola boraca iz Ilijaške brigade. Moramo obilježavati ovaj dan, jer sve što se ne pominje i ne obilježava vremenom padne u zaborav - kaže Košarac.

Ilijaška brigada prošla je kroz brojne borbe, ali i prevalila 20 ofanziva. Ne samo vojska, nego i sav srpski živalj ovog kraja, dao je nemjerljiv doprinos u stvaranju Srpske.

Ratni komandant ove brigade, Božidar Savić, rekao je da je, osim poginulih 539 boraca ove brigada, stradalo i oko 300 civila i 44 djece.

Borac Ilijaške brigade Dobroslav Šurbat rekao da je poznat učinak Ilijške brigade u stvaranju Republike Srpske o čemu svjedoči i broj od 480 boraca ove jedinice Vojske Republike Srpske koji su sahranjeni na Malom Zejtinliku.

- Sudbina Ilijaške brigade je posebna priča, jer ta brigada u odnosu na broj stanovnika od prije rata ima najviše poginulih boraca u Srpskoj. Ako se priča o samoj odbrani i dijelu fronta koji je držala Ilijaška brigada, jasno je da je to brigada koja je razdvojila sarajevsku i zeničko-tuzlansku kotlinu i čitav rat držala na plećima sve snage srednje Bosne - istakao je Šurbat.

Brigada je formirana 20. maja 1992. godine, naredbom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Ugašena je 30. marta 1996. nakon iseljavanja naroda Ilijaša.