latinica  ћирилица
20/05/2018 |  20:07 ⇒ 21:07 | Autor: RTRS

Uspjeh domaćih proizvođača na Novosadskom sajmu poljoprivrede

Zapažen uspjeh naših proizvođača na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. U Srpsku se vraćaju sa četiri velika šampionska pehara i brojnim nagradama. Najveća sajamska izložba u jugoistočnoj Evropi okupila je 1.500 izlagača iz 30 zemalja.

Novitete su predstavili najpoznatiji svjetski proizvođači poljoprivrednih proizvoda i mehanizacije. Iako su imali skromniji nastup nego prošle godine, naši proizvođači pokazali su da kvalitetom proizvoda ne zaostaju za svjetskim. Vitinka iz Kozluka osvojila je najveće priznanje, veliki šampionski pehar.

- Vitinka konstantno radi na poboljšanju kvaliteta proizvoda i trudimo se da budemo najbolji, što smo osvajanjem šampionskog pehara u kategoriji bezalkoholnih pića i mineralnih voda, i potvrdili - istakla je Tamara Tomić, predstavnik ovog preduzeća.

Veliki šampionski pehar, po drugi put na Sajmu, osvojilo je 30 proizvođača voćnih rakija iz Potkozarja.

- Svako od nas je dobio medalju koju je zaslužio, a zajedno smo osvojili veliki šampionski pehar za organizovan nastup pod nazivom Rakijske ceste RS-Kozarska Dubica - naveo je Miro Krnjajić iz Kozarske Dubice.

Velikim šampionskim peharom nagrađeni su i Nipas iz Kozarske Dubice i Kompanija Lanako za IT dostignuća u agrobiznisu. Zapažen uspjeh ostvarili su Vitaminka iz Banjaluke, Farmavit iz Ljubinja i Kompanija Kaldera iz Laktaša, koja je promovisala sistem protivgradne odbrane, što je novitet na tržištu.

- Prednost sistema protivgradne odbrane je u tome što je u potpunosti kompjuterizovan i automatizovan, što znači da se isključuje mogućnost ljudskog faktora, odnosno greške - kaže Dragan Katić, rukovodilac prodaje u Kompaniji Kaldera.

Na Sajmu je i ove godine veliku pažnju privukla izložba stoke. Apsolutni šampion u govedarstvu je Delta Agrar iz Stare Pazove, a na izložbi konja šampionska titula je dodijeljena lipicaneru Bogdana Mirkovića iz Batajnice.