latinica  ћирилица
20/05/2018 |  21:17 | Autor: RTRS

Bugarska uspješno koristi evropske fondove

Kako je Bugarska pozicionirana kao članica i trenutno predsjedavajuća Evropskom unijom? Istraživali smo zašto je među najuspješnijima u korišćenju evropskih fondova i kako njena iskustva mogu koristiti kandidatima.

Bugarska je najbolje rezultate korištenja evropskih fondova postigla u razvoju transportne infrastrukture. U Sofiji živi više od milion i po stanovnika. Mnogi biraju metro kao prevozno sredstvo.

Evropski fondovi su pokrenuli transformaciju ekonomije Bugarske koja se nada ulasku u evro zonu ove godine.

- Fondovi Evropske unije daju i veoma snažnu političku poruku i znak su solidarnosti. Evropska unija pomaže nerazvijenim regionima da dostignu prosjek standarda Unije. Programskom periodu od 2014. do 2020. godine Bugarska raspolaže s više od 30 milijardi evra novca evropskih fondova. Posebno bih izdvojio projekat metroa u Sofiji, ne samo zato što je omogućio kvalitetniji transport, nego i što štiti životnu okolinu - navodi Ognian Zlatev, šef Predstavništva Evropske unije u Bugarskoj.

Fondovi EU u ovoj zemlji čine više od 70 odsto javnog investiranja, a uspješnost apsorpcije novca se zasniva na snažnim administrativnim kapacitetima, dobrom programiranju, upravljanju i jasnim ciljevima.

- Prvo treba da vidimo efikasnost fondova 2007-2013, aktivnosti na polovini aktuelnog programskog perioda 2014-2020. i da napravimo prijedloge za buduće projekte. Posebno je važno da se završi evropska energetska mreža Tent - ističe Andrej Novakov, poslanik EP.

Povezivanje unutar regiona zapadnog Balkana i jača saradnja koristiće i zemljama kandidatima za članstvo. Razvoj regiona zavisi od saobraćajne povezanosti. Na samitu EU Zapadni Balkan, Bugari najavljuju gradnju autoputa od Sofije do granice sa Srbijom. Gradiće se autoput Beograd-Sarajevo, a predviđena je i rekonstrukcija pruge Beograd-Bar.