latinica  ћирилица
21/05/2018 |  14:52 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

Potreba za prioritetnom zaštitom granice

Članovi Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovanih ilegalnih migracija u BiH danas su istakli potrebu za prioritetnim rješavanjem zaštite granice BiH, unapređenja zakonske regulative u vezi sa postupanjem sa tražiocima međunarodne zaštite, kao i što hitnijeg potpisivanja sporazuma o readmisiji sa zemljama regije i okruženja.

Na vanrednom sastanku Udarne grupe, koji je sazvala njen rukovodilac, vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić, razgovarano je o aktuelnim dešavanjima u vezi sa situacijom sa migrantima koji borave na području BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osim članova Udarne grupe, na sastanku su učestvovali rukovodioci i zvaničnici policijskih i bezbjednosnih agencija sa nivoa BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Učesnici sastanka, koji je održan u Sarajevu, razgovarali su o strateškim aktivnostima koje je definisala BiH kao i spremnosti institucija za rješavanje problema u vezi sa povećanim brojem migranata u BiH, svako u okviru svojih nadležnosti, a u zajedničkoj koordinaciji.

Razgovarano je i o procesu postupanja sa migrantima, te učestvovanju institucija u aktivnostima u pogledu njihove evidencije, bezbjednosnih provjera, humanitarne i zdravstvene zaštite, kao i ostalih potrebnih aktivnosti, a u skladu sa međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom.

Ovom prilikom bilo je riječi i o bezbjednosnoj situaciji u BiH, kako u pogledu zaštite bezbjednosti migranata, tako i građana BiH.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici relevantnih međunarodnih institucija i organizacija, koje su uključene u rješavanje pitanja migracija i azila.