latinica  ћирилица
21/05/2018 |  16:13 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Od iduće godine u pogonu postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE "Ugljevik"

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani Ugljevik, vrijednog 80 miliona evra, teče planiranom dinamikom i trebalo bi da bude u funkciji prije kraja naredne godine. Istaknuto je ovo prilikom današnje posjete ambasadora Јapana u BiH rudniku i termoelektrani Ugnjevik.

Sistem za odsumporavanje, jedan od najzanačajnijih ekoloških projekata u BiH i regionu finansira se iz sredstava kredita japanske agencije za međunarodnu saradnju DŽaika.

Završeno je oko 60 odsto građevinskih radova i u toku je nabavka opreme za postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova, kako je i predviđeni dinamičkim planom. Radove na jednom od najvećih ekoloških projekata u regionu, koji će produžiti životni vijek ugljevičke termoelektrane izvodi japanska kompanija Micubiši hitači pauer sistems.

Hidejuki Sakamoto, ambasador Јapana u BiH izrazio je svoje zadovoljstvo doprinosom koji će izgradnja i završetak postrojenja imati na ekologiju, kako u regionu tako i šire.

Postrojenje za odsumporavanje dima smanjiće emisiju sumpordioksida i zagađenje vazduha na mjeru koja je prihvatljiva za životnu okolinu. Prošle godine izgrađeno je i postrojenje za eliminaciju čvrstih čestica čađi, vrijednosti 20 miliona KM.

"Kao što već sada možete da se uvjerite, čvrste čestice su odstranjene iz dima, možete to vidjeti prostim pogledom na naš dimnjak, tako ćemo kad se završi ovaj projekat imati i te gasove oslobođene sumpordioksida.

Postrojenje za odsumporavanje dima koštaće 80 miliona evra. Nakon realizacije ovog projekta biće dogovoreno da li će i preostalih 20 milona evra odobrenog kredita Јapanske agencije za međunarodnu saradnju biti utrošeno u dodatne ekološke projekte u Ugljeviku kao što je unapređenje transporta pepela i šljake.