latinica  ћирилица
21/05/2018 |  16:16 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

Bileća: Završeno prijavljivanje za upis prvačića

U osnovnim školama u Bileći, završeno je prijavljivanje za upis prvačića. Prema trenutnim pokazateljima djece je manje nego prethodnih godina, što potvrđuje činjenicu da je natalitet u padu na području ove opštine.

U dvije osnovne škole u ovoj hercegovačkoj opštini za upis u prvi razred prijavljena su 84 prvačića. Osnovna škola "Sveti Sava" i ove godine će formirati samo dva odjeljenja.

"Ove godine u našu školu je upisano 37 prvačića, od toga je samo jedno u područne škole. Imamo jednog učenika manje i inače je primjetna tedencija pada broja prvačića zadnjih godina", ističe Mlađenka Batinić, profesorica razredne nastave u OŠ "Sveti Sava" Bileća.

Devedesetih godina u OŠ "Sveti Sava" u prvi razred upisivali su po četiri odjeljenja sa po 30 učenika.

"Nekada je djece bilo mnogo više, sa četiri odjeljenja pali smo na tri, a evo sada sa tri na dva odjeljenja, situacija je takva da ćemo sada imati samo dva odjeljenja sa po 18 učenika u centralnoj školi", kaže Batinićeva.

Lošija situacija je u OŠ "Petar Petrović Njegoš", gdje je u odnosu na prethodnu godinu upisano 11 prvačića manje.

Radmila Šekarić, pedagog u OŠ "Petar Petrović Njegoš" Bileća napominje da je ove godine u centralnu školu upisano 47 prvačića,a u područnom odjeljenju Baljci nije upisan nijedan prvačić.

Iako područne škole imaju sve potrebne tehničke uslove za nastavu, zbog malog broja učenika neka područna odjeljenja bi mogla biti ugašena, što bi nastavnicima bio problem nepune norme časova .