latinica  ћирилица
21/05/2018 |  18:34 ⇒ 23:18 | Autor: RTRS

Ekipa RTRS-a sa migrantima u Salakovcu

Četvrti dan od kada su migranti stigli u Salakovac kod Mostara, njihov dolazak privlači veliku pažnju.

Neki se polako navikavaju, pa čak i žele da ostanu, a neki jedva čekaju da nađu način da se domognu zemalja zapadne Evrope. Naša ekipa bila je danas u Salakovcu.

Stanovnici Salakovca i okolnih mjesta nisu očekivali da će, zbog mirantske krize, biti u centru medijske pažnje. Novosnastalu situaciju doživljavaju različito.

Јedni, zbog svojih ratnih sudbina, imaju razumijevanje za ljude koji su napustili svoje domove, dok drugi žele što prije da im vide leđa.

S obzirom da je izbjeglički centar otvorenog tipa, migranti se slobodno kreću i mogli smo da porazgovaramo sa nekima od njih. U krug centra, zbog zabrane ministarstva bezbjednosti BiH, nismo mogli da uđemo.

Broj migranata u izbjegličkom centru u Salakovcu mijenja se iz dana u dan. Od prvobitno 260 migranata, koliko je ovdje stiglo danas ih je ovdje oko 210.

Neki se vraćaju ka Bosni želeći da se domognu svojih destinacija ka kojima su i krenuli Njemačke i Italije, a neki od njih žele i da ostanu na području BiH.

Šesnaestogodišnji Ali Hamza u Salakovac je došao iz Pakistana.

"Krenuo sam u Njemačku. Zaustavljeni smo u BiH. Nije nam ovdje loše, ali želim da stignem gdje sam krenuo", kaže Ali.

Sedamnaestogodišnji Seđavel iz Pakistana krenuo je sa nekoliko drugara ka Italiji.

"Želio sam u Italiju, i na tom putu sam zaustavljen ovdje u BiH. Sada, kada sam proveo vrijeme ovdje, a posebno u Mostaru, razmišljam da ostanem na ovom prostoru", rekao je Seđavel.

Ovdje su i Avganistanci, Kurdi, Iranci, Sirijci, Tunišani, Alžirci i Marokanci.

"Ovdje ima 40 djece, dosta mladih. Mi smo tu da brinemo o njihovom smještenu. Dosta im je svojih problema", navodi Edin Denjo, direktor prihvatnog centra Salakovac. 

Alen Kajtaz, šef CK Mostar kaže da se boji da će imati jednu veliku gužvu ovdje.

"Bojim se da ćemo imati u dogledno vrijeme veliki broj tih migranata, koji će tražeći bolju budućnost biti blokirani u BiH. Prema Hrvatskoj ne mogu. Utvrđena je granica, velika je kontrola i ne mogu da prođu. Ostaju ovdje i šta dalje? Kako dalje? To je pitanje u koje se mora uključiti cijela BiH, cijelo društvo", navodi Kajtaz.

U Salakovcu su smještena lica koja su zatražila ili imala namjeru da zatraže azil i svi koji su ovdje ušli evidentirani su na taj način- poručuju iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Mogu da kažem da su oni sada svi pod kontrolom. Imamo evidenciju ko je ušao ko izašao", navodi Semiha Borovac, ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Nezvanično saznajemo da je na ovo područje stigla još jedna grupa migranata, ali još nisu prbačeni u Salakovac.