latinica  ћирилица
21/05/2018 |  20:18 ⇒ 21:54 | Autor: RTRS

Srpska udruženja: Poziv za zajedničku listu na izborima u FBiH

Zavičajna udruženja izbjeglih Srba iz Federacije BiH, zajedno sa Savezom Srba iz regiona, pokušaće da okupe oko pola miliona Srba koji imaju pravo glasa u Federaciji, za zajednički nastup na predstojećim izborima.

Možda su otjerani sa ognjišta, svojim glasovima, kažu, mogu poboljšati život onima koji sada tamo žive.

Članovi 20 udruženja Srba izbjeglih iz Federacije, pojačaće redove svojih sunarodnika, barem pred biračkim kutijama.

Osim onih koji su popisani '91, pravo imaju i njihovi potomci. Lične karte mnogi su već izvadili u oktobru, podsjetiće vlasti u Federaciji kako je izgledala etnička struktura prije rata. Listu su nazvali- Opstanak.

"Moja procjena je da samo u Srbiji ima blizu 200.000 ljudi. Veliki broj živi i van Srbije, a pravo glasa imaju i njihovi potomci, ako su uzeli ličnu kartu na području BiH. Dakle, korpus je veoma veliki", rekao je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Prvi zadatak biće im da animiraju sve zemljake, koji žive van BiH da glasaju. Drugi da u saradnji sa Prestavništvom i Vladom Republike Srpske omoguće da se jedan od ključnih elemenata, uvjerenje o državljanstvu, može dobiti besplatno i bez većih procedura. Cilj je da masovnim izlaskom vrate prava Srbima, koji do posla ne mogu doći ni u mjestima gdje su većina.

"U Konjicu, gdje je prije rata žvijelo sedam hiljada Srba sad ih ima slovom i brojem 250, šta dalje da vam kažem. Ako dođemo do te nulte brojke, onda dalje, dalje nema", naveo je Miodrag Manigoda Udruženje Srba iz Konjica i njihovih potomaka u Srbiji.

Nikola Petrović, predsjednik Udruženja "Ognjena Marija" Livanjska ističe da bez zajedničkog stava Srbi nemaju budućnost.

"Na prošlim izborima u Dom naroda BiH, izabrano je tek 13 Srba od 17 koliko je trebalo, jer ih nije bilo dovoljno. Od tih 13, deset ih je bilo sa liste partija iz Federacije, tako da Srbi nemaju ni mogućnost pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa", kaže Miodrag Linta.

On ističe da je dvije trećine potrebno za pokretanje mehanizma, što je važan instrument u zaštiti prava.

Udruženja su možda dogovorila zajednički izlazak ali ne i za koga će glasati. Za razliku od kosmetske liste, oni nemaju svoje predstavnike, već to očekuju od partija u Republici Srpskoj- da, kažu, dogovore zajednički program i predstavnike za koje će oni i njihovi sunarodnici glasati.