latinica  ћирилица
22/05/2018 |  10:05 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Najavljeno povećanje penzija u Srpskoj (FOTO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je dodatno povećanje penzija za 2,5 odsto za koje su se stekli uslovi da bude isplaćivano od julske penzije.

Ovo dodatno povećanje znači da su za vrijeme mandata Cvijanovićeve penzije povećane za ukupno 20 odsto.

Predsjednik Vlade je naglasila da ostavlja obavezu narednim vladama da sa penzionerskom populacijom njeguju dijalog i unapređuju njihov materijlani status.

Cvijanovićeva je rekla da je tokom njenog mandata ostvarila dobru saradnju sa Udruženjem penzionera, da je omogućen prelazak isplate penzija na trezorski sistem čime je u potpunosti zaštićena penzionerska populacija sa aspekta isplate penzija.

"Danas se penzije isplaćuju na vrijeme i u kratkom roku. Nemamo više duge redove i iščekivanja koji je to datum i kada će se steći prilike za ipslatu penzija. Problem redovne isplate penzija smo riješili još prije dvije godine", podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona očekuje da će i sve buduće vlade morati da nastave da se ponašaju na takav način, a pogotovo kada je riječ o penzionerskoj populaciji.

"Dovoljno je da kažem da imate svega osam odsto ljudi koji se nalaze u penzionom sistemu da su zaradili svoje penzije po osnovu punog radnog staža, sve drugo je po osnovu različitih prava. To je dakle cijena koju plaća društvo koje je u transformaciji nakon rata", istakla je premijer Srpske, dodavši da je ponosna na dijalog koji je Vlada ostvarila sa svim socijalnim partnerima.

 Skupština penzionera Srpske u Tesliću - zahvalnica (Foto: RTRS)

Cvijanovićevoj je u Tesliću uručena Zahvalnica za zalaganje u postizanju boljeg standarda penzionera i unapređenju rada Udruženja penzionera, koju joj je dodijelilo Udruženje penzionera Republike Srpske.

Skupština penzionera Srpske u Tesliću

Priznanje je uručio predsjednik Udruženja penzionera Srpske Rade Rakulj, koji je rekao da su penzioneri zadovoljni postignutim aktivnostima predsjednika Vlade Srpske Željke Cvijanović, kako na unapređenju položaja penzionerske populacije, tako i na stabilizaciji i razvoju Republike Srpske.

Skupština penzionera Srpske u Tesliću (Foto: RTRS)

Izvor: RTRS/SRNA