latinica  ћирилица
22/05/2018 |  13:16 | Autor: SRNA

Guteres kritikovao vojne aktivnosti "Hezbolaha"

Generalni sekretar UN Antonio Guteres kritikovao je vojne aktivnosti "Hezbolaha" u Libanu i pozvao ovaj šiitski pokret da obustavi sve aktivnosti, prenijeli su izraelski mediji.
Antonio Guteres (Foto: qasioun.net / Anadolu Agency) -
Antonio Guteres (Foto: qasioun.net / Anadolu Agency)

On je savjetovao libansku Vladu da "preduzme sve neophodne mjere da zabrani da 'Hezbolah' i druge naoružane grupe dobijaju oružje i formiraju paravojne kapacitete".

Guteres je rekao da vojne akcije krše rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN iz 2004. godine, kojom se svim libanskim narodnim vojnim formacijama naređuje da se razoružaju, javio je izraelski "Tajms".

"U demokratskoj državi, fundamentalna anomalija je to kada politička stranka održava narodnu vojsku koja nema odgovornost prema demokratskim vladinim institucijama države, ali ima moć da uvuče tu državu u rat", rekao je Guteres.

U Libanu su 6. maja održani prvi opšti izbori od 2009. godine. Tokom devetogodišnjeg perioda, parlament je tri puta produžio svoj mandat, pod izgovorom da u zemlji vlada politička nestabilnost, podsjeća "Sputnjik".

Generalni sekretar šiitskog pokreta Hasan Nasralah je 7. maja izjavio da će nova Vlada da ujedini vojsku, narod Libana i otpor "Hezbolaha".