latinica  ћирилица
22/05/2018 |  13:50 | Autor: SRNA

Linta: Paljenje srpske kuće - dokaz da postoji mržnja prema Srbima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio paljenje kuće i štale srpskih povratnika Dušana i Mare Novaković u selu Zalužnica kod Otočca u Hrvatskoj, te ocijenio da je to još jedan dokaz da u toj zemlji postoje jake snage zadojene mržnjom prema Srbima.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

"Ovo je još jedan dokaz da u Hrvatskoj postoje jake snage koje se ne mogu pomiriti sa činjenicom da na krajiškom području živi i ovo malo Srba koji ne žele da se odreknu identiteta", ocijenio je Linta u saopštenju.

Linta je pozvao hrvatskog predsjednika Kolindu Grabar Kitarović i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da javno osude uništavanje imanja Novakovića i zatraže od nadležnih da što prije pronađu i kazne nalogodavce i počinioce tog vandalskog čina.

U slučaju da Kitarovićeva i Plenković javno ne osude paljenje imanja Novakovića, to će, kaže Linta, biti ohrabrenje proustaškim snagama da nastave organizovano nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj.

Ovaj vandalski čin se dogodio dok su Dušan i Mara Novaković bili u posjeti svojoj djeci u Hrtkovcima u Srbiji.

Nakon povratka u Zalužnicu u nedjelju, 20. maja, oni su zatekli strašan prizor - osim štale koja je zapaljena, eksplozivna naprava je ubačena u kuću, gdje su namještaj i ostalo pokućstvo potpuno izgorjeli.

U selu Zalužnica je prema popisu stanovništva 1991. godine živjelo 518 stanovnika, od kojih 500 Srba.