latinica  ћирилица
22/05/2018 |  15:29 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Opremanje surdo-audiološkog kabineta u dobojskoj bolnici

Centar za socijalni rad u Doboju, pokreće inicijativu za opremanje surdo-audiološkog kabineta u dobojskoj bolnici, čime bi djeca koja imaju problema sa sluhom imala tu vrstu usluge. Za opremanje kabineta potrebno je oko 10.000 KM.

Da bi djeca koja imaju problema sa sluhom pohađala Centar za rehabilitaciju u Banjaluci moraju da budu smještena u hraniteljsku porodicu.

Odvajanje od porodice nije dobro za dijete, a istovremeno povećava troškove pa su u Centru za socijalni rad odlučili da pokrenu pilot projekat zajedno sa bolnicom, kako bi se takve usluge mogle pružati i u Doboju.

"U narednom periodu bi smanjili troškove i pomogli porodici, a ono što je iznad svega, pomogli bi djetetu da se adekvatno i u ranom stadijumu kada je to nužno i kada struka kaže da je potrebno intervenisati, da bude uključeno u tretman", kaže Olivera Nedić, direktorka Centra za socijalni rad u Doboju.

"Bolnica ima kadar, kabinet za audiologiju za rehabilitaciju sluha i govora. Kabinet nije upotpunjen sa dijagnostikom i aparaturom jer nisu u mogućnosti da nabave specijalne i vrsne aparate koji mogu istovremeno da obavljaju te dijagnostike", ističe Marica Filipović iz Kabineta za audologiju sa rehabilitacijom sluha i govora u dobojskoj bolnici.

Roditeljima i djeci koja imaju problema sa sluhom opremanje kabineta mnogo bi značilo. Znaju to i u školama gdje trenutno nastavu pohađa četvoro djece, a jedno od njih je u OŠ Dositej Obradović.

"Izostala je rana intervencija. Međutim uz dobru saradnju sa učiteljicom, sestrama i stručne službe škole uputili smo djevojčicu dalje na tu surdoaudiološku obradu, dobili smo pozitivan nalaz i djevojčica je dobila slušni aparat", rekla je Svjetlana Petrović, defektolog u OŠ "Dositej Obradović" u Doboju.

Sljedeći korak je izrada projekta i da se aplicira za dobijanje sredstava, kako bi medicinska oprema što prije bila nabavljena.