latinica  ћирилица
22/05/2018 |  15:42 ⇒ 23/05/2018 | 09:15 | Autor: RTRS

Od ljeta novo povećanje penzija

Uvećane penzije za 2,5 odsto isplaćivaće se od junske ili najkasnije julske penzije, potvrdila je predsjednica Vlade Željka Cvijanović na Skupštini Udruženja penzionera Srpske u Banji Vrućici. Iz Vlade poručuju da na ovim povećanjima neće stati.

Penzioneri su zadovoljni novim povećanjem penzija od 2,5 odsto. Sa ovim povećanjem, penzije u Srpskoj za vrijeme mandata Željke Cvijanović biće povećane za ukupno 20 odsto. Vlada Srpske, kažu penzioneri, uvijek je imala sluha sa potrebe ove populacije, zbog toga su premijerki uručili zahvalnicu.

- Mi, odnosno cijela ova sredina je, velikim dijelom zadovoljna onim što je predsjednica učinila, ne samo za penzionere, već i za razvoj Republike Srpske - rekao je Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da ostavlja obavezu narednim vladama da sa penzionerskom populacijom njeguju dijalog i unapređuju njihov materijalani status.

- Mislim da će i sve buduće Vlade morati da nastave da se ponašaju na taj način. Penzioneri su došli do ukupnog povećanja od 20 odsto, ali to nipošto ne znači da se tu mora stati. I naredne Vlade će morati tome da posvete pažnju, pogotovo imajući u vidu sve ranjivosti našeg penzionog sistema - istakla je Cvijanovićeva.

Direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske Mladen Milić rekao je da novo povećanje penzija za 2,5 odsto na mjesečnom nivou zahtijeva dodatni iznos od 2.200.000 KM, odnosno 13.500.000 KM do kraja godine.

Budžet Srpske je funkcionalan, stabilan i likvidan. Premijerka kaže da Vlada preduzima niz mjera kako bi u realnom i javnom sektoru bile povećane plate.

- Takođe, prošle godine imali smo rekordan broj zaposlenih, namjeravamo kroz različite mjere da idemo dalje ka poboljšanju, imali smo veliki izvoz i najveću pokrivenost uvoza izvozom otkad se bilježi ovaj pokazatelj u Republici Srpskoj. Preduzeli smo čitav niz mjera u realnom sektoru što je pouzrokovalo povećanjem broja zaposlenih - istakla je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske je podsjetila da Vlada upravlja samo jednom od, kako kaže, tri ključne poluge za ekonomski rast.

- Podsjetiću vas da je spoljno-trgovinska politika na nivou BiH, monetarna politika takođe, i to nisu instrumenti u rukama Vlade, ali evo i sa ovim čime raspolažemo uspjeli smo da zabilježimo dobre makroekonomske pokazatelje i došli smo u jednu fazu stabilnosti - rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva kaže da se aranžman sa MMF-om održava, da se ne povlače sredstva i da, kada je riječ o Pismu namjere, tu nema nikakvih problema.