latinica  ћирилица
22/05/2018 |  16:11 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

K. Dubica: Investicije vrijedne 12 miliona KM

Rukovodstvo opštine Kozarska Dubica u ovoj godini planira investicije vrijedne 12 miliona KM. U zahtjevu predsjedniku Republike i Vladi, naveli su više projekata koji neće moći biti realizovani bez pomoći republičkih institucija.

Za sanaciju magistralnog puta Kozarska Dubica-Gradiška, opštinsko rukovodstvo planira da utroši dva miliona KM.

Pored toga, predsjedniku i Vladi Srpske upućen je zahtjev za još tri miliona KM, koliko će koštati proširenje smještajnih i terapijskih kapaciteta u Specijalnoj bolnici "Mlječanica".

"Mi smo već prije pola godine aplicirali sa određenim projektima u Vladi Republike Srpske, konkretno u ministarstvu zdravlja, i nadam se da će u perspektivi doći do realizacije istih", ističe Dragan Brdar, direktor specijalne bolnice "Mlječanica".

Kako je najavljeno, pet miliona KM biće izdvojeno za rekonstrukciju i izgradnju Spomen-područja Donja Gradina.

Idejna rješenja za ovaj projekat već su urađena, a izgradnju kompleksa zajednički bi trebalo da finansiraju Vlade Srpske i Srbije. Od Vlade traže i 100.000 KM za rekonstrukciju i izgradnju kanalizacione mreže u prigradskom naselju Parnice.

U toku je rekonstrukcija Sportskog centra i drugih infrastrukturnih projekata.

"Mi već imamo odobrena sredstva što se tiče rekonstrukcije glavne ulice. Nećemo imati novca za rekonstrukciju cijele ulice, ali već tražimo ponuđača. Takođe je odobren projekat od 500.000 KM za rekonstreukciju zgrade suda, gdje je sud vraćen u Kozrsku Dubicu", rekao je Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

"Samo u nasipe u Kozarskoj Dubici, i u savski i Unski i u obodne kanale uloženo je oko 10 miliona KM, a odobreno je od Vlade Republike Srpske 17 miliona", naglašava Јovica Šuman, predsjednik OO SNSD Kozarska Dubica.

U planu je projekat rekonstrukcije niskonaponske mreže u opštini, a postojeća javna rasvjeta biće zamijenjena led rasvjetom. Od najavljenih projekata mnogo očekuju i građani.

Načelnik opštine Radenko Reljić istakao je da će Međunarodnoj komisiji za granice između BiH i Hrvatske biti upućen zahtjev da se granični prelaz Kozarska Dubica, iz kategorije privremenog, prekategoriše u trajno otvoreni.