latinica  ћирилица
22/05/2018 |  16:12 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Uspostavljanje registra korak ka smanjenju parafiskalnih nameta

U Republici Srpskoj ima više od 370 fiskalnih i parafiskalnih nameta. Uskoro, kako najavljuju nadležni, ovaj broj trebalo bi da bude smanjen čime bi privrednici uštedjeli oko 100 miliona KM. Taj novac, kažu, bio bi iskorišten za povećanje proizvodnih kapaciteta, konkurentnosti preduzeća i zaposlenosti.

Broj parafiskalnih nameta u BiH dvostruko je veći nego u zemljama regiona, poručuju privrednici. Uspostavljanje registra fiskalnih i parafiskalnih nameta, kažu, veliki je korak i dobra polazna osnova, kako bi počeo proces smanjenja ili ukidanja određenih parafiskalnih nameta.

- Udio u BDP-u je više od tri odsto, dok je u Hrvatskoj ili Srbiji oko 2,5 odsto. Smanjenje, odnosno svođenje na tu mjeru, predstavljalo bi uštedu za poslovnu zajednicu veću od 100 miliona KM - kaže preduzetnik Predrag Dudaković.

Početni registar Vlada Srpske usvojila je u martu, ali je ostavljen rok od 60 dana kako bi privrednici, građani i svi zainteresovani mogli dostaviti primjedbe da bi bio poboljšan. Ministarstvo finansija na osnovu toga uradiće određene korekcije, nakon čega bi registar trebalo da stupi na snagu.

- Po stupanju registra na snagu Vlada Srpske, odnosno Ministarstvo finansija, izvršiće sveobuhvatnu analizu opterećenja privrede i građana, na osnovu čega će Vlada usvojiti plan smanjenja i ukidanja pojedinih neporeskih davanja koja prema toj analizi opterećuju privredu, što će se desiti do kraja ove godine - navodi Slobodanka Popović, pomoćnik ministra finansija Republike Srpske.

U Područnoj privrednoj komori Banjaluka ističu da su u Srpskoj evidentirana 373 neporeska davanja, a na nivou BiH više od 600. Prema procjeni, od 800 miliona do milijardu KM ide na neporeska davanja, što znači da ona čine više od tri odsto BDP-a.

- Mislimo da je to preveliko optetrećenje za privredu i da sav ambijent moramo usmjeriti na ostvarenje boljih uslova, kako bi država kroz određene poreske prihode, a ne kroz ograničenja, ostvarila potrebne dobiti - kaže Goran Račić, predjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Privrednici ističu da bi smanjenjem nameta mogli da povećaju proizvodne kapacitete, produktivnost i bili bi konkurentniji na tržištu, prije svega, Evropske unije.