latinica  ћирилица
22/05/2018 |  21:13 ⇒ 21:15 | Autor: SRNA

Obilježeno 26 godina Prve majevičke brigade

U Ugljeviku je danas obilježeno 26 godina od formiranja Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske i povodom toga je služen parastos i položeno cvijeće na centralno spomen-obilježje za 301 poginulog borca odmbrambeno-otadžbinskog rata.
Ugljevik: 26 godina Prve majevičke brigade - Foto: SRNA
Ugljevik: 26 godina Prve majevičke brigadeFoto: SRNA

Predsjednik ugljevičke Boračke organizacije Јovan Marinković rekao je da je ovaj dan, iako tužan zbog života položenih za Republiku Srpsku, i dan ponosa zbog odbrane srpskog naroda u Srpskoj.

- Prva majevička brigada brojala je 3.500 srpskih boraca, 301 je poginuo, a 648 ih je ranjeno, što znači da je svaki treći pripadnik žrtva rata. Ova brgada imala je težak i značajan ratni put, pored ratne linije koje smo držali od Zvornika do Majevice i Brčkog, jedinice iz sastava brigade branile su srpski narod širom Republike Srpske - rekao je Marinković.

On je podsjetio da je za ratne zasluge Prva majevička brigada odlikovana najvišim odličjem - Ordenom Nemanjića i da nijedan borac nije procesuiran za ratne zločine.

Cvijeće je položio načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je istakao da se svi građani sa ponosom sjećaju Prve majevičke brigade koja je, kao dio Vojske Republike Srpske, dala veliki veliki doprinos za državu srpskog naroda - Republiku Srpsku.

- Svi zajedno uživamo u izvojevanoj slobodi, i ovdje smo da obećamo da ćemo biti marljiviji, bolji i vredniji u odbrani slobode srpskog naroda i svega za šta su se žrtvovali poginuli borci u odbrambeno-otadžbinskom ratu - rekao je Perić.

Svijeće su prislužili predstavnici komande Prve majevičke brigade, boračkih organizacija Ugljevika, Bijeljine i Lopara, odbora porodica poginulih boraca Ugljevika, Rudnika i Termoelektrane Ugljevik, narodni poslanik Želimir Nešković, te predstavnici političkih stranaka opštine Ugljevik.

Nakon pomena održana je svečana akademija u ugljevičkom Centru za kulturu na kojoj su nagrađeni najbolji literarni radovi Dušana Јovičića i Ivane Babić o temi "Prošlost branim od smrti što preti".