latinica  ћирилица
23/05/2018 |  08:56 | Autor: SRNA

Laketić: Posjetiti i lokacije na Kosmetu

Predsjednik Komisije Skupštine Srbije za istraživanje posljedica NATO bombardovanja Darko Laketić rekao je da namjerava da, osim kontaminiranih lokacija u centralnoj Srbiji, posjeti i lokacije na Kosovu i Metohiji.
Posljedice NATO bombardovanja - Foto: RTRS
Posljedice NATO bombardovanjaFoto: RTRS

Laketić je izjavio da će prva lokacija koju će posjetiti ova komisija biti područje Vranja, odnosno devet lokacija koje su po mapama definisane kao mjesta koja su kontaminirana projektilima sa osiromašenim uranijumom.

Što se tiče Kosova i Metohije, Laketić je napomenuo da je prema srpskom Ustavu to dio Srbije i da u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN i potpisanim sporazumima ima namjeru da i na tom području posjeti lokacije.

"Sve će se to dogoditi nakon prvog konstitutivnog sastanka i nakon prvog sastanka sa svim relevantnim institucijama zato što čitav taj rad treba da bude uvezan ne samo sa narodnim poslanicima koji su predloženi za komisiju, nego i sa institucijama koje će stručno obavljati svoj deo posla", rekao je Laketić za RTS.

On je naveo da će nakon konstituisanja Komisije ovo tijelo imati prvi sastanak sa svim predstavnicima relevantnih institucija, koje će imati značaju ulogu u zajedničkom radu.

Laketić navodi da će potom prvi korak biti odlazak na teren, odnosno posjete i potvrđivanje lokacija jer već postoje određene mape.

On je dodao da Komisiju čine predstavnici vlasti i opozicije u parlamentu.

"Takav izbor odražava želju svih nas da se dođe do prave istine. Јednostranačko telo nije dobro, tako da u komisiji postoje predstavnici različitih stranaka i očekujem različita mišljenja. Suštinska stvar je da svi zajedno težimo ka istini", rekao je Laketić.

Komisija je odlukom skupštine Srbije formirana 18. maja, a prvi izvještaj trebalo bi da predstavi 2020. godine.