X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
23/05/2018 |  09:34 ⇒ 09:40 | Izvor: SRNA

U Srpskoj od morbila oboljelo ukupno 46 ljudi

U Banjaluci su registrovana četiri nova slučaja oboljelih od morbila, što je ukupno 46 oboljelih u Republici Srpskoj, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Srpske.
Male boginje (ilustracija) -
Male boginje (ilustracija)

"Novi pacijenti, koji su Institutu prijavljeni juče, odrasle su osobe iz Banjaluke. Dvije su vakcinisane, a dvije su nepoznatog vakcinalnog statusa", navode iz Instituta.

Iz Instituta dodaju da je od početka marta u Banjaluci prijavljeno 24 oboljelih, u Istočnom Sarajevu šest, Vukosavlju četiri, Modriči tri, u Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Laktašima po dva i u Vlasenici, Šamcu i Palama po jedno.

Od ukupnog broja oboljelih, većina je u uzrasnim grupama od dvije do pet godina /11/ i od 15 do 19 godina /10/.

Iz Instituta ističu da je od ukupno 46 oboljelih od morbila u Republici Srpskoj, 42 nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano za svoju dob ili su nepoznatog vakcinalnog statusa.

Dom zdravlja Banjaluka je 3. maja proglasio epidemiju morbila na teritoriji grada.

Epidemija je proglašena zbog širenja morbila među štićenicima Doma "Rada Vranješević" Banjaluka.

Nadležne zdravstvene ustanove, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, sprovode mjere na sprečavanju i suzbijanju širenja epidemije.

Iz Instituta navode da je jedna od najvažnijih mjera provjera vakcinalnih kartona i vakcinacija djece i omladine prema obaveznom kalendaru, a potom vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih MRP vakcinom koja štiti od morbila, rubeole i parotitisa.

Morbile su virusno, zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.