latinica  ћирилица
23/05/2018 |  10:06 ⇒ 21:21 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej: Srbi se nadaju da će probleme rješavati uz pomoć Rusije

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je nada svih slovenskih naroda upućena prema Ruskoj crkvi i narodu i naglasio da se Srbi nadaju da će sve svoje probleme rješavati uz pomoć Rusije.
Patrijarh Irinej (foto: © Tanjug/ Zoran Žestić) -
Patrijarh Irinej (foto: © Tanjug/ Zoran Žestić)

"Nas mnogo raduje što je Rusija stala na svoje noge", rekao je srpski patrijarh na početku posjete Moskvi.

On je dodao da su se Srbi i Rusi bliski slovenski narodi i da ta blizina nije od juče, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Patrijarh srpski je rekao da je bliskost srpskog i ruskog naroda vijekovna i da je Crkva u tome imala odlučujuću ulogu.

Patrijarh Irinej se u nastavku posjete Moskovskoj patrijaršiji povodom primanja nagrade Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, u Pokrovskom manastiru poklonio moštima Svete Matrone Moskovske.

Tom prilikom, Njegova svetost je zablagodario visokoprepodobnoj nastojateljnici mati Teofaniji i sestrinstvu na srdačnom dočeku i gostoprimstvu.

Patrijarh Irinej je juče doputovao u Moskvu, zajedno sa episkopom bačkim Irinejom i episkopom mohačkim Isihijem, a na moskovskm aerodromu "Šeremetjevo" dočekali su ga predsjednik Odjeljenja spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion, episkop domodjedovski Јovan, zamjenik predsjednika Odjeljenja spoljnih crkvenih veza protojerej Nikolaj Balašov, te sveštenstvo Moskve.

Patrijarha je dočekao i predsjednik Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Aleksejev.

Patrijarh Irinej boraviće do petka, 25. maja, u Moskvi, gdje će primiti prestižnu međunarodnu nagradu koju mu je dodijelio Međunarodni fond jedinstva pravoslavnih naroda, po blagoslovu ruskog patrijarha Kirila, koji je i predsjednika Poverjeničkog savjeta ovog fonda.

Patrijarh srpski će dobiti nagradu "za poseban doprinos jačanju jedinstva pravoslavnih naroda".