latinica  ћирилица
23/05/2018 |  15:43 ⇒ 18:46 | Autor: RTRS

Teslić: U OŠ "Dositej Obradović" u Blatnici zamijenjeni stolarija, krov i fasada

Dotrajala stolarija, krov i fasada na Osnovnoj školi "Dositej Obradović" u Blatnici kod Teslića zamijenjeni su novim. Sve to urađeno je u okviru projekta energetske efikasnosti "Zeleni ekonomski razvoj".

Osnovnu školu u Blatnici pohađa 280 učenika. Boravak u školi sada je mnogo ugodniji. Osim toga, velike su i uštede energenata.

Miladin Gotovac, direktor Osnovne škole "Dositej Obradović" u Blatnici izrazio je nadu da će ovaj projekat doprinijeti još boljim rezultatima škole, kojima su, kako kaže, inače ponosni.

"Republika Srpska radi i provodi projekat energetske efikasnosti uz tehničku pomoć UNDP-a koji nam umnogome pomažu. Uspjeli smo sanirati oko 31 objekat, i naš je cilj daleko veći", istakla je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Srpske.

Projekat realizuje UNDP uz podršku Vlade Švedske, opštinske uprave i Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske.

"Razlog zašto ovo radimo jeste jer želimo raditi na prevenciji klimatskih promjena i zaštiti okoliša u BiH jer je BiH jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi", naglasio je Anders Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u BiH.

Milan Miličević, načelnik opštine Teslić istakao je da je utopljavanje ove veoma važne škole u Tesliću, koja pruža prostor za 280 đaka, veliki projekat u omjeru pola pola.

"Godišnje se samo kroz ovaj projekat od sredstava Švedske Vlade i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost uloži oko dva miliona KM", rekao je Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske.

Vrijednost projekta u Blatnici je oko 200.000 KM.

U Tesliću je u planu realizacija još jednog projekta energetske efikasnosti i to na Osnovnoj školi "Vuk Karadžić".