latinica  ћирилица
23/05/2018 |  15:47 ⇒ 16:08 | Autor: SRNA

Kojić: U Banjaluci treba da postoji informativni centar o radu suda u Hagu

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić istakao je da bi u Banjaluci trebalo da postoji Informativni centar o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Јugoslaviju /MKSЈ/, isto kao što postoji u Sarajevu, jer je BiH sastavljena od dva entiteta.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

"Centar je otvoren u Sarajevu i mi želimo takav jedan da bude i u Banjaluci. Važno je naglasiti da mi ne reagujemo na posljedicu, već preduzimamo korake kako bismo uspostavili takav informacioni centar i u Banjaluci", izjavio je Kojić.

Kojić se danas u Istočnom Sarajevu sastao sa šefom kabineta i glavnom pravnom savjetnicom predsjednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove /MMKS/ Gabrijel Mekintejer /Gabrielle McIntyre/ tokom kojeg je iskazana želja da se otvori jedan takav centar i u Banjaluci.

"Sastanak je bio korektan i predočeno je koje su mogućnosti Mehanizma koje mogu da pruže kako bi on bio uspostavljen, a mi smo rekli šta mi možemo, koje troškove da snosimo i finansijske i materijalne, te da obezbijedimo i prostor za takav centar", istakao je Kojić.

Sastanak je trebalo da bude održan sa predsjednikom Mehanizma za međunarodne krivične sudove Tedorom Meronom, ali on iz zdravstvenih razloga nije ni doputovao u Sarajevo.

Kojić je naglasio da su u prethodnom periodu insistirali i tražili od predsjednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove, a ranije i od predsjednika Haškog tribunala da se obave konsultacije u vezi s otvaranjem Informativnog centra o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Јugoslaviju u Banjaluci.

"U skladu s tim imamo zaključak Vlade Republike Srpske da počnemo pregovore sa Haškim tribunalom i Mehanizmom za uspostavljanje takvog centra, imajući u vidu da je takav centar uspostavljen u Sarajevu. Ovo je veoma bitno, jer kada bude konačno rješavanje pitanja haške arhive mi ćemo imati dobru polaznu osnovu, jer imamo informacioni centar u Banjaluci i Sarajevu tako da poštujemo u potpunosti zaključke Vlade i Narodne skupštine koji su u vezi sa arhivom Haškog suda", naglasio je Kojić.

Napomenuvši da je ovo prvi sastanak, Kojić je naveo da postoji obećanje Mekintejerove da će razgovori biti nastavljeni i u narednom periodu.

"O ishodu današnjeg sastanka biće upoznat i predsjednik Meron, a konkretan odgovor mogli bi da dobijemo veoma brzo i da nastavimo dalje aktivnosti kada je riječ o uspostavljanju centra u Banjaluci", naglasio je Kojić.

U sarajevskoj Vijećnici otvoren je Informativni centar o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Јugoslaviju MKSЈ/, koji sadrži arhivu i omogućava građanima elektronski pristup.

Otvaranjem Informativnog centra uspostavljena je i originalna sudnica Haškog tribunala koju je MKSЈ donirao Sarajevu.