latinica  ћирилица
23/05/2018 |  15:54 ⇒ 18:15 | Autor: RTRS

Grad Trebinje uključen u LAЈF projekat

Početkom godine Grad Trebinje uključio se u LAЈF projekat, koji su podržali Britanska ambasada u BiH i Međunarodna finansijska korporacija IFC.

LAЈF projekat, za jednu lokalnu zajednicu, podrazumijeva privlačenje investicija i unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou.

Da bi poslovno okruženje učinili pristupačnijim, Grad Trebinje, putem Lokalnog ekonomskog vijeća, radi na pojednostavljenju procedura za potencijalne investitore.

Gradska uprava će izaći u susret svim investitorima, a Lokalno ekonomsko vijeće treba da izradi postupke, kako bi se skratilo vrijeme za dobijanje potrebne dokumentacije. Grad će obezbijediti i infrastrukturu – pristupne puteve, vodu, stuju, telefoniju.

"Grad može da ubrza procedure, tako da će im administrativna služba obezbijediti administrativnog radnika, koji bi završio posao od zahtjeva do dozvole", ističe Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja, član Lokalnog ekonomskog vijeća.

Britanska ambasada, kroz projekat, uložila je dva miliona funti, a lokalnim zajednicama je na raspolaganju još pet miliona funti. Neophodna je saradnja Vladinih institucija, lokalnih organa vlasti i privrednika.

Nakon realizacije projekta u trinaest lokalnih zajednica, investirano je 42 miliona KM, a troškovi u procedurama manji su za 4,2 miliona KM.

"Tim radom želimo da se stvori pravni i regulatorni okvir, koji će garantovati transparentnost, efikasnost i predvidljivost", rekla je Lara Buševac, šefica kancelarije IFC-a za BiH.

Predstavnici Grada potvrdili su da interes investitora za ulaganje u Trebinje postoji, a već za dvadesetak firma iz Srbije trebalo bi da pokrene tekstilni pogon i zaposli osamdeset radnika.

Lokalno ekonomsko vijeće prošireno je predstavnicima privrede, institucija koje su u neposrednoj vezi sa privredom, zapošljavanjem i investiranjem.