latinica  ћирилица
23/05/2018 |  16:52 ⇒ 18:28 | Autor: RTRS

Tužilaštvo BiH odobrilo ekshumaciju tijela sahranjenih do početka rata u Vučilovcu

Na inicijativu porodica, Tužilaštvo BiH odobrilo je ekshumaciju tijela sahranjenih do početka rata u Vučilovcu kod Brčkog. Porodice i mještani tvrde da u grobnicama nema ostataka njihovih najmilijih, i sumnjaju da su tijela razmjenjivana. Za njih je ovo velika manilupacija i zločin, neviđenih razmjera. Eksumaciji prisustvuju i stručnjaci iz Instituta za nestala lica Republike Srpske.

Manipulacija bez trunke humanosti prema sedam mještana koji su umrli i sahranjeni do početka rata u Vučilovcu, koji su od 1993. godine do Dejtonskog sporazuma, kontrolisale vojne snage Republike Hrvatske iz Slavonskog Broda potpomognute saradnicima iz Orašja.

Petra Margetić je odmah poslije rata otišla da vidi sinov grob, i imala je, kaže, šta da vidi. Prazan grob njene svekrve Božice.

Isto se dešavalo i sa ostacima tijela Milorada Majstorovića, priča njegov sin Stojan. Imao je sedam godina kad su očeva sestra i njen muž zatekli očev iskopan grob. Našli su svega dvije do tri od 206 kostiju, u koje sumnjaju da su ljudskog porijekla.

"Grobnica je bila iskopana metar i po do dva, oni su došli samo da otkopaju i vide da li tu ima kosti. Kada su otkopali, našli su dvije do tri kosti i to je tako ostalo, bilo im je teško da kopaju dalje", pojašnjava Stojan Majstorović.

Katastrofalan i skoro neviđen zločin regularnih snaga Republike Hrvatske, kažu mještani. Nastaće još veći problem, ako se sumnje ovih sedam porodica obistine, i ako su grobnice prazne.

"Ne bih valjalo da ne bude tu mrtvih jer bi ovo, onda ako se dokaže, bio zločin nad zločinima. Vjerujte danas je vrlo teško, pogotovo ovim porodicama i mi ih razumijemo, ali, ovo će dovesti do velike sumnje i velikih problema", naglašava Ljubiša Ostojić, predsjednik MZ Vučilovac.

Ako DNK analizom bude utvrđeno da i to malo kostiju ukoliko ih nađu, potvrde da u grobnicama nema sahranjenih predaka, mještani će lančanom reakcijom tražiti ekshumacije ostalih grobova za koje se sumnja da su tokom rata skrnavljeni.