latinica  ћирилица
23/05/2018 |  16:52 | Autor: SRNA

Bivši borci tzv. Armije BiH: Dobićemo svoje sa ili bez parlamentaraca

Predsjednik Udruženja Zaboravljeni branioci, Drago Grbavac, rekao je, obraćajući se poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, da će demobilisani borci takozvane Armije BiH i HVO-a "svoje dobiti sa parlamentarcima ili bez njih".
Predstavnici bivših boraca ušli u Parlament FBiH - Foto: klix.ba
Predstavnici bivših boraca ušli u Parlament FBiHFoto: klix.ba

Grbavac je naglasio da se borci ne slažu sa registrom resornog ministra Salka Bukvarevića.

On je poručio vlastima da moraju objaviti registar boraca i javno reći ko je uvršten u registar u kojem ne bi smio uopšte da se nalazi, prenose federalni mediji.

- Danas treba da riješite ovaj problem. Ko god misli drugačije neka izađe ispred zgrade Parlamenta FBiH i to kaže okupljenim ljudima - rekao je Grbavac i poručio zakonodavnoj vlasti da ne treba ništa pitati Vladu FBiH.

Prema njegovim riječima, odluka Odbora za pitanje boraca je kupovina vremena, jer parlamentarci mogu sve brzo riješiti.

- Mnogo puta smo govorili Bukvareviću da nam kaže šta ne valja i mi ćemo to izmijeniti. Vi govorite da nema para, a ja vas pitam kako nema para? - rekao je Grbavac.

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević rekao je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta da je FBiH prestala da finansira boračke organizacije, a kantoni i opštine ne.

- Samo Kanton Sarajevo za ovo izdvaja milion maraka. Borci su na pogrešnoj adresi - naveo je Bukvarević.

On je rekao da će borački registar objaviti ako zakonodavac da zakonski okvir.

- Ako Parlament donose odluku o novih 300 miliona KM za nove korisnike mi ćemo to servisirati - rekao je Bukvarević.

Bivši pripadnici takozvane Armije BiH i HVO-a okupili su se pred zgradom federalnog Parlamenta gdje je u toku tematska sjednica Predstavničkog doma o problematici u oblasti boračko-invalidske zaštite u ovom entitetu i gdje se raspravlja o informaciji federalnog Ministarstva za pitanja boraca i ratnih invalida o situaciji u ovoj oblasti.

Јedan od zahtjeva boračkih kategorija jeste uvođenje novčanog mjesečnog dodatka po osnovu učešća u proteklom ratu za demobilisane borce koji nisu zbrinuti nijednim dosadašnjim federalnim zakonom.