latinica  ћирилица
23/05/2018 |  18:42 ⇒ 21:07 | Autor: RTRS

SM BiH još nije ispoštovao odluku o uplati dva miliona maraka Srebrenici

Kada će Savjet ministara ispoštovati odluku i dogovor iz 2015. godine, kada je na Donatorskoj konferenciji u Srebrenici obećano dva miliona maraka.

Uslov je bio da opština kandiduje projekte koji bi tim sredstvima bili finansirani, što je i urađeno. Načelnik Srebrenice, Mladen Grujičić, pozvao je presjedavajućeg Denisa Zvizdića, da ispoštuje obećano.

Gotovo tri godine Srebreničani čekaju dogovorena sredstva, koja su iz Savjeta ministara obećali na Investiciono-razvojnoj konferenciji, u novembru 2015. Obnova lokalnih puteva i stambenih jedinica, projekti su, čija realizacija "visi u vazduhu".

"Naš zahtjevi su asfaltiranje jednog kilometra puta" , kaže Srebreničanin Dragan Bibić.

Savi Cvijetinoviću iz naselja Žuti Most obećano je da će njegovo naselje biti prioritet za asfaltiranje, čim sredstva budu obezbijeđena. Danas iz kuće ne može bez čizama.

"Vidite kako živim, voda samo što nije ušla u kuću. Čekamo četiri godine", poćalio se Savo.

Opština Srebrenica sačinila je i kandidovala Savjetu ministara listu od 28 projekata, uglavnom infrastrukturnih. Sredstva još čekaju.

"Mi smo kandidovali 28 projekata koji su od ključne važnosti prije svega sela", rekao je Mladen Grujičić načelnik opštine Srebrenica.

I Nermin Alivuković, zamjenik načelnika, kaže da ne zna kada će i da li će ovo pitanje biti riješeno.

"Јoš uvijek čekamo poziv, šta će biti vidjećemo", kaže Nermin.

Podsjetimo, na istoj konferenciji, 2015. godine Srbija je Srebrenici obećala, a potom i uplatila pet miliona evra, čime je realizovano više infrastrukturnih projekata.