latinica  ћирилица
23/05/2018 |  19:23 | Autor: SRNA

Bojić: Od početka godine u BiH ušlo 3.500 migranata

U BiH je od početka godine do maja ušlo 3.500 ilegalnih migranata, a vlasti ne raspolažu tačnim podacima koliko ih je ostalo, a koliko ih je uspjelo doći do Hrvatske i drugih država članica EU, rekao je predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić.
Borislav Bojić -
Borislav Bojić

On je naglasio da je BiH na velikom ispitu jer, prema informacijama koje je Zajednička komisija dobila prilikom posjete Službi za poslove sa strancima, te imigracijskom i azilantskom centru u Sarajevu, nema dovoljno smještajnih, tehničkih, kadrovskih i finansijskih kapaciteta u centrima za migrante i azilante.

Bojić je istakao da problem predstavlja i nepostojanje konkretne strategije pri realizaciji prihvata i zbrinjavanja azilanata, izbjeglica i migranata, te manjak službenika u Graničnoj policiji BiH i neodgovarajuća infrastruktura na graničnim prelazima.

- Tretman izbjeglica, azilanta i migranta izazov je za svaku zemlju, a posebno za zemlju sa slabom ekonomijom i nedovoljnim institucionalnim kapacitetima - rekao je Bojić na četvrtoj godišnjoj konferencija o stanju ljudskih prava i sloboda u BiH koju Zajednička komisija za ljudska prava organizuje u Bihaću u saradnji sa Misijom OEBS-a u BiH.

On je dodao da je neophodno obezbijediti potpuno poštivanje međunarodnih i regionalnih instrumenata ljudskih prava, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton rekao je da se u narednom periodu može očekivati još veći broj žena i djece koja će ulaziti u BiH, zbog čega će biti potrebno da zemlja organizuje pružanje pomoći ljudima, u skladu sa međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.

Berton je naveo da ova konferencija predstavlja pokušaj rješavanja najrelevantnijih pitanja koja se tiču zaštite ljudskih prava u BiH.

Primarni cilj dvodnevne konferencije, na kojoj učestvuju članovi Zajedničke komisije, predstavnici svih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, kao i međunarodnih i nevladinih organizacija u BiH, jeste poštivanje ljudskih prava azilanata, izbjeglica i migranata.