latinica  ћирилица
23/05/2018 |  19:28 ⇒ 24/05/2018 | 12:15 | Autor: RTRS

Venecijanska komisija nastavila razgovore o prevazilaženju izborne krize u BiH

Eksperti Venecijanske komisije nastavili su u Sarajevu razgovore o prevazilaženju izborne krize u BiH. Ako je suditi po izjavama učesnika razgovora, nema dogovora o načinu izbora delegata za federalni Dom naroda.

Na pojedinačnim razgovorima sa ekspertima Venecijanske komisije prvi su bili predstavnici SNSD-a i PDP-a. Јasno su istakli potrebu da se u izbornoj reformi stvore uslovi za konačno popunjavanje Kluba Srba u federalnom Domu naroda.

"Ključ rješenja dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH prije svega je da SDA i HDZ BiH nađu minimum zajedničkog interesa", rekao je Lazar Prodanović član Glavnog odbora SNSD-a.

Minimuma zajedničkog interesa odavno nema, da je bilo u Sarajevo ne bi ni dolazila Venecijanska komisija. Provođenje Odluke Ustavog suda BiH u predmetu "Ljubić" za HDZ BiH je kraj mogućnosti da jedan narod drugom bira predstavnike, dok se SDA slijepo drži Ustava Federacije koji praktično to omogućava.

"Nije ništa drugo za očekivati osim onoga što su nam rekli da je stvar implementacije odluke Ustavnog suda BiH na principima legitimnog predstavljanja naroda stvar političkih stranaka i kompromisa", kaže Borjana Krišto zamjenik predsjednika HDZ-a BiH.

Šefik DŽaferović potpredsjednik SDA ističe da SDA ne može da prihvata rješenja koja ne uključuju popis stanovništva iz 91. godine i da se iz svakog kantona bira najmanje jedan delegat iz svakog naroda.

Pitanje je hoće li eksperti Venecijanske komisije uspjeti da približe pozicije HDZ-a BiH s jedne i SDA te SDP-a, DF-a i SBB-a s druge strane. Prvi su za sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH, a drugi insistiraju na Ustavu Federacije.