latinica  ћирилица
23/05/2018 |  19:37 ⇒ 21:08 | Autor: RTRS

U Beogradu promovisana knjiga Nenada Kecmanovića "Hronika nemoguće države"

Publicista i istoričar Srđa Trifković ukazao je u Beogradu, na promociji knjige Nenada Kecmanovića "Hronika nemoguće države", da su u Bosni i Hercegovini na djelu zabrinjavajući procesi. Autor, istovremeno, navodi da je Bosna i Hercegovina nemoguća država.

Bosna i Hercegovina je nemoguća država jer nema perspektivu i loše funkcioniše. Sklona je pritiscima iz Sarajeva da postane unitarna, a to znači, antidejtonska država, navodi Nenad Kecmanović.

"Vidite sad oko posjete Erdogana, iz Republike Srpske je došao stav da nemaju namjeru ništa tu da osporavaju, da se miješaju. Rekli su doslovce, imate pravo da grlite i ljubite Erdogana i Tursku. To ima svoje istorijsko objašnjenje i opravdanje, ali pustite nas na miru da mi uredimo Republiku Srpsku i da organizujemo život onako kako nama odgovara", kaže Nenad Kecmanović, politički analitičar.

Sociolog Slobodan Antonić osvrnuo se na geopolitički značaj Srpske koja kao klin ulazi u katoličko i muslimansko okruženje, a istovremeno je u svijetu doživljavaju, zbog bliskih veza, kao most za izlazak Rusije na Mediteran.

"Kad povežete ta dva iskaza geopolitičkog, potpuno je jasno onoga što se dešava u Republici Srpskoj i oko Srpske", kaže Antonić.

Istoričar Srđa Trifković tvrdi da je u Srpskoj na djelu pokušaj "obojene revolucije" pod firmom protesta "Pravda za Davida", jer postoje indicije da određeni krugovi nastoje da roditeljsku bol iskoriste za svođenje svojih političkih računa.

Pokušaj obojene revolucije već jednom je u Srpskoj osujećen 2014. godine, kada je pobuna radnika u Tuzli preko noći pretvorena u nasilne demonstracije širom zemlje, ali su građani to na vrijeme prepoznali i ostali mirni, rekao je Trifković.

"Ta "obojena revolucija" koja je možda počela savršeno opravdano i savršeno spontano pretvorila se u DŽin Šarpovski scenarijo od vrha do dna, od glave do pete, od a do š i koja slijedi sve dobro poznate elemente tog scenarija, uključujući i dobro poznatu pesnicu i sve ostale elemente smjene režima", smatra Trifković.

Knjiga "Hronika nemoguće države" sadrži tekstove važne za razumijevanje širih političkih, društvenih i ekonomskih prilika u regionu Јugoistočne Evrope. U njoj se nalazi 200 tekstova nastalih od 2011. do 2015. godine, odnosno hronika zbivanja u BiH koja pokazuje njenu suštinsku disfunkcionalnost.