latinica  ћирилица
23/05/2018 |  19:58 ⇒ 21:10 | Autor: RTRS

Ruski kosmonaut u Trebinju

Od 12. aprila 1961. godine, kada je prvi čovjek, sovjetski kosmonaut Јurij Gagarin poletio u kosmos, još 565 ljudi, kroz različite programe, letjelo je u svemir. Od toga je 121 Rus, a među njima bio je i Aleksandar Mihailovič Samokutjaev, koji je o svom iskustvu govorio učenicima trebinjskih škola.

Aleksandar Mihailovič je na svemirskim stanicama boravio dva puta po šest mjeseci.

Kaže da je ono najvažnije što je naučio gledajući Zemlju iz kosmosa, katastrofalne požare, nepregledna ostrva plastičnog otpada u okeanima i crnilo naftnih mrlja, da ljudi čine nepopravljivu štetu planeti na kojoj žive.

"U kosmosu nema politike, mi treba da shavtimo da smo svi kosmonauti i astronauti na svemirskom brodu koji se zove Zemlja i da moramo da spasimo sebe i mjesto na kojem živimo", kaže Aleksandar Mihailovič Samokutjaev, astronaut.

Da biste, prema ruskim pravilima, bili potpuno spremni za prvi let u svemir potrebna je obuka koja traje oko dvije i po godine, a nakon slijetanja na Zemlju čeka vas šest mjeseci ljekarskog nadzora u karantinu, jer organizam mora da se navikne na nove uslove nakon bestežinskog stanja.

"S jedne strane lakše je biti u kosmosu jer vas niko ne uznemirava, a s druge na Zemlji jer tu je vaša porodica", ističe Samokutjaev.

U zajedničkim svemirskim misijama, bio je sa različitim mješovitim posadama, ali kaže, svi najviše vole rusku hranu jer je prirodna, dok Amerikanci i Evropljani hranu za svemir proizvode u laboratorijama.

Posao kosmonauta iziskuje mnogo odricanja, ali i pruža nezaboravna iskustva-zaključuje ovaj 48-godišnji heroj Ruske Federacije.