latinica  ћирилица
24/05/2018 |  10:45 ⇒ 10:49 | Autor: SRNA

Udruženje tužilaca: Uzdržati se od neosnovanih optužbi i pritisaka na tužioce

Udruženje tužilaca Republike Srpske traži od institucija, organizacija, medija i pojedinaca da se uzdrže od daljih "neosnovanih optužbi kako uopšte, tako i u pojedinačnim slučajevima" da bi tužilaštva i tužioci nesmetano i bez bilo čijeg pritiska nastavili profesionalno obavljati svoj posao.
Udruženje tužilaca Republike Srpske - Foto: RTRS
Udruženje tužilaca Republike SrpskeFoto: RTRS

Najoštrije osuđujući "neosnovane i neargumentovane izjave na rad tužilaštava i pojedinih tužilaca koje traju već duži vremenski period, a kulminirale su u slučaju 'Dragičević'", iz Udruženja podsjećaju da tužioci svoje tužilačke funkcije obavljaju u skladu sa Ustavom i zakonom.

"Tako tretiramo sve strane u postupku bez favorizovanja, pristrasnosti i predrasuda, a nepristrasnost se odnosi ne samo na odluku, nego i na postupak donošenja odluke", navodi se u saopštenju.

Iz ovog udruženja naglašavaju da tužioci imaju ključnu ulogu u sprovođenju pravde u krivičnim predmetima i obavezu da nepristrasno odlučuju na osnovu zakona i dokaza.

"Iznošenjem neistina o radu tužilaštava kao institucija i postupajućih tužilaca u javnosti se stiče pogrešna predstava o njihovom radu i ulozi. Neosnovane izjave o radu tužilašava i tužilaca koji obavljaju vrlo kompleksan i odgovoran posao predstavlja i napad na kompletno pravosuđe", ističe se u saopštenju.