latinica  ћирилица
24/05/2018 |  12:18 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

Usvojeni dijelovi inicijative za izmjene zakona o VSTS

Visoki sudski i tužilački savjet BiH usvojio je danas dijelove inicijative za izmjene i dopune Zakona o VSTS-u koji se odnose na disciplinske postupke, kancelariju disciplinskog tužioca, imenovanja, provjeru finansijskih kartona i drugih stvari regulisanih zakonom.
VSTS - Foto: RTRS
VSTSFoto: RTRS

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija istakao je da to još nije završen posao i da, prema roku koji je Savjet sebi dao akcionim planom, treba da bude okončan do 30. juna.

"Ovo predstavlja skoro 70 odsto završenog posla koji ćemo iduće sedmice predstaviti u Briselu", rekao je Tegeltija novinarima.

On je precizirao da je riječ o pitanjima ranije regulisanim Poslovnikom VSTS-a, ali da zakon ide dosta šire i postavlja osnov za neke druge akte koji bi uslijedili nakon njegovog eventualnog usvajanja u parlamentu.

"Mislim da je rok koji smo sebi postavili dosta abiciozan, a članovi Savjeta daće maksimum kako bi ga ispoštovali", zaključio je Tegeltija.

On je najavio da će nakon što nedavno usvojeni Poslovnik VSTS stupi na snagu, odnosno 30 dana nakon objavljivanja u Službenom listu BiH, biti raspisan konkurs za izbor glavnog tužioca BiH i njegovog zamjenika.

"Poslovnikom je regulisano da se njegovim stupanjem na snagu poništavaju konkusi za vodeće nosioce funkcija u pravosuđu, nakon čega će ići nova procedura raspisivanja konkusa za rukovodeće pozicije - tužioce, zamjenike i predsjednike sudova", objasnio je Tegeltija.

Sjednica VSTS-a nastavljena je razmatranjem izvještaja o radu najviših sudskih i tužilačkih instanci u BiH.