latinica  ћирилица
24/05/2018 |  14:07 ⇒ 18:35 | Autor: RTRS

Tegeltija: FBiH nije spremna za produženje odluke o raspodjeli prihoda od putarina

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas da Federacija BiH nije spremna da bude produžena primjena odluke o raspodjeli prihoda od putarina i da je nevjerovatno da je na računima 100 miliona KM predviđenih za izgradnju auto-puteva.

"U Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH ne usaglašavamo novu odluku o raspodjeli prihoda od putarina i ne postoje tri prijedloga. U ovom trenutku imamo obavezu da produžimo postojeću odluku koja je usvojena još 2009. godine", rekao je Tegeltija novinarima u Banjaluci.

On je rekao da se, prema dosadašnjoj raspodjeli, novac od putarina dijelio tako da 59 odsto ide FBiH, 39 odsto Republici Srpskoj i dva odsto Brčko distriktu.

Tegeltija je rekao da se prije sjednice Upravnog odbora UIO BiH u Mostaru sa ministrom finansija BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom finansija FBiH Јelkom Milićević saglasio da primjena odluka bude produžena.

"Međutim, na sjednici je, nakon telefonskog poziva iz Sarajeva, Milićevićeva glasala protiv produžetka primjene odluke, kao i na sjednici u Sarajevu", rekao je Tegeltija i napomenuo da su protiv produženja primjene odluke glasali i eksperti članovi Upravnog odbora iz FBiH, dok su eksperti iz Republike Srpske bili za produženje.

On je istakao da je ovo pokušaj da se odgovornost prenese na Upravni odbor UIO BiH kako bi usvojio nešto za šta nije nadležan.

"Imamo 100 miliona KM koji se nalaze na računima poslovnih banaka, a sada `Auto-ceste FBiH` žele emitovati obveznice i traže 100 miliona KM. Nama se obratilo preduzeće `Auto-putevi Republike Srpske` za kratkoročno zaduženje od 40 miliona KM i imamo situaciju da će banke plasirati naš novac našim preduzećima koja će plaćati kamate", rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da će Vlada Srpske razmisliti o učešću u realizaciji projekta izgradnje auto-puteva sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/.