latinica  ћирилица
24/05/2018 |  14:10 ⇒ 21:33 | Autor: SRNA

Ukupna industrijska proizvodnja u Srpskoj veća za 3,4 odsto

Ukupna industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u periodu januar-mart veća je za 3,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je u martu ove u poređenju sa istim mjesecom lani veća za 6,3 odsto, navedeno je u informaciji o statističkim pokazateljima stanja u oblasti prerađivačke industrije i njihovom kretanju za prva tri mjeseca 2018. godine, koju je danas prihvatila Vlada Srpske.

Prerađivačka industrija je u periodu januar-mart ove godine u odnosu na isti period 2017. godine imala pad proizvodnje od dva odsto, dok je u martu 2018. godine u poređenju sa martom 2017. godine zabilježila rast proizvodnje od 2,6 odsto, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj zaposlenih radnika u ukupnoj industriji u periodu januar-mart 2018. godine veći je za 3,1 odsto u odnosu na isti period 2017. godine, dok je u istom periodu broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji veći za 3,7 odsto.

Privredni subjekti iz prerađivačke industrije imaju najveći uticaj na spoljnotrgovinski bilans Republike Srpske, jer su ostvarili 85 odsto ukupno ostvarenog izvoza Republike Srpske u prvom tromjesečju ove godine, navodi se u saopštenju.

U periodu januar-mart ove godine godine, prerađivačka industrija je ostvarila obim spoljnotrgovinske razmjene u iznosu od 1,7 milijardi KM, što je više za 13,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine godine.

U saopštenju se navodi da metalska industrija ima poseban značaj za privredu Republike Srpske, obzirom da ista učestvuje sa 17,81 odsto u ukupno ostvarenoj proizvodnji industrije Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine godine, odnosno sa 29,1 odsto u ukupno ostvarenoj proizvodnji prerađivačke industrije.

Vlada je prihvatila i informaciju o prijedlogu Sporazuma između Vlade Republike Srpske i Vlade Nižnjegorodske oblasti o jačanju međunarodnih i ekonomskih odnosa u trgovinskoj, ekonomskoj, naučnoj, tehničkoj i humanitarnoj oblasti, te dala saglasnost za potpisivanje sporazuma sa Vladom Nižnjegorodske oblasti o jačanju međunarodnih i ekonomskih odnosa u trgovinskoj, ekonomskoj, naučnoj, tehničkoj i humanitarnoj oblasti.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o zaštiti od požara kojim se propisuje obaveza vlasnicima objekata u kojima se okuplja veći broj lica da sprovedu adekvatne mjere zaštite za koje je potrebna saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova, te obaveza za jedinice lokalne samouprave da formiraju dimnjačarske službe.

Razlozi za donošenje ovog zakona odnose se i na potrebu povećanja odgovornosti projektanata zaštite od požara i projektantskih kuća koje izrađuju elaborate mjera zaštite, podizanje nivoa svijesti o zaštiti od požara kod djece i omladine propisivanjem obaveze za predškolske i školske ustanove za utvrđivanje i sprovođenje programa edukacije zaštite od požara, kao i funkcionalniji način raspodjele prikupljenih sredstava za opremanje i obuku vatrogasno-spasilačkih jedinica.

S ciljem povećanja efikasnosti gašenja požara uviđa se potreba da se preciznije definiše djelokrug rada vatrogasno-spasilačkih jedinica, kao i opis poslova vatrogasaca-spasilaca, odnosno normativno prilagođavanje stvarnom stanju, jer vatrogasci više ne intervenišu samo u slučaju požara, već i u ostalim spasilačkim akcijama, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i nadležne inspekcije da prate stanje, preduzimu mjere iz svoje nadležnosti i kontinuirano informišu Vladu o ekološkoj katastrofi rijeke Spreče na području opštine Petrovo i grada Doboja, sa prikazom efekata preduzetih mjera.

Vlada Srpske odobrila je 100.000 KM za unapređivanje proizvodnje sjemena u brdsko-planinskom području u okviru Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

Zaduženo je Ministarstvo prosvjete i kulture da obezbijedi finansijska sredstva u iznosu od 20.000 KM iz budžetskih sredstava za ovu godinu, sa pozicije tekući grantovi studentskim organizacijama, a za projekat Unije studenata Republike Srpske "Univerzitetske sportske igre 2018".

U saopštenju se navodi da je manifestacija tradicionalnog karaktera i podrazumijeva održavanje sportskih takmičenja za studente Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u kojoj neposredno učestvuje više od 500, a posredno i znatno veći broj studenata.