latinica  ћирилица
24/05/2018 |  14:20 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Tegeltija: Predstavnici Bošnjaka u Upravi "Elektroprenosa BiH" blokirali sve procese

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je novinarima u Banjaluci da je Vlada Republike Srpske danas razmatrala i situaciju u "Elektroprenosu BiH" u kome su, kako je naveo, predstavnici Bošnjaka u Upravi preduzeća blokirali sve procese, jer nisu saglasni da sadašnji direktor Matan Žarić ostane na toj funkciji.

"U FBiH ne mogu da se dogovore da li će direktor biti Bošnjak ili Hrvat. Konkursna procedura je završena i predloženo je da na funkciji ostane Žarić", istakao je Tegeltija.

On je upozorio da "Elektroprenos" nema finasijski i plan investicija od 2018. do 2020. godine, te da ne može primati nove radnike iako je po raznim osnovama tu firmu u posljednje vrijeme napustilo 56 ljudi.

"Obustavljem investicija može doći u pitanje redovno snabdijevanje strujom, a prije svega mislimo na veliku investiciju izgradnje trafostanice Banjaluka. Apelujemo na predstavnike FBiH da svoje odnose ne prelamaju preko zajedničkih preduzeća u BiH", poručio je Tegeltija.

VLADA SRPSKE - ZAHTЈEV ZA HITNU DEBLOKADU INVESTICIONIH SREDSTAVA ZA POTREBE "ELEKTROPRENOSA BiH"

Vlada Republike Srpske zatražila je od svih nadležnih organa "Elektroprenosa BiH" da hitno budu deblokirana investiciona sredstva za potrebe ove kompanije, kao i aktivnosti u domenu upravljanja ljudskim resursima koje su neophodne za njeno normalno funkcionisanje i obavljanje zakonom i drugim relevantnim aktima povjerenih joj zadataka.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o stanju u "Elektroprenosu BiH" Banjaluka i izrazila duboku zabrinutost zbog stanja u kompaniji do kojeg je došlo u proteklih nekoliko mjeseci, a što je rezultovalo blokadom niza suštinskih investicionih projekata, prethodno odobrenih od Upravnog odbora i Skupštine akcionara kompanije, blokadom neophodnih aktivnosti u domenu upravljanja ljudskim resursima u sistemu kompanije, te posljedično ugrožavanjem daljeg razvoja elektro-energetskog sektora u cjelini.

Vlada Republike Srpske, kao jedan od dva akcionara ove kompanije, traži utvrđivanje odgovornosti svih lica koja su svojim činjenjem ili nečinjenjem doveli do blokade investicionih sredstava kompanije i ugrozili normalno funkcionisanje kompanije i njenog sistema.

Kompanija "Elektroprenos BiH" Banjaluka se od početka godine nalazi u stanju blokade zbog odnosa i razmimoilaženja partnera u Federaciji BiH, a zbog čega posljedici trpe Republika Srpska i sama kompanija.

Neki od projekata čija realizacija je zaustavljena su nabavka energetskih transformatora, obnavljanje TK sistema, izgradnja novih trafo-stanica, poslovnih zgrada u Mostaru i Banjaluci...