X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
24/05/2018 |  15:46 | Izvor: SRNA

Јoš dvoje oboljelo od morbila

Dva nova pacijenta iz Banjaluke oboljela su od morbila, čime je ukupan broj oboljelih u Republici Srpskoj povećan na 50, rečeno je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.
Djeca najviše oboljela od morbila - Foto: nezavisne novine
Djeca najviše oboljela od morbilaFoto: nezavisne novine

Iz Instituta navode da je riječ o odraslim licima iz Banjaluke sa srednje teškom i lakšom kliničkom slikom morbila.

Od početka marta u Banjaluci je prijavljeno 27 oboljelih, u Istočnom Sarajevu šest, Vukosavlju četiri, Modriči i Laktašima tri, u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici po dva i u Vlasenici, Šamcu i Palama po jedno.

Od ukupnog broja oboljelih, do sada je bilo hospitalizovano 35 lica.

"U Klinici za infektivne bolesti su trenutno hospitalizovana dva lica oboljela od morbila, a riječ je o odraslim pacijentima koji su stabilnog stanja. Ostali pacijenti su otpušteni sa bolničkog liječenja", navode iz Instituta.

Iz Instituta dodaju da je najveći broj oboljelih iz uzrasnih kategorija od jedne do četiri godine /12/ i od 30 do 39 godina /10/.

"Od ukupno 50 oboljelih od morbila u Republici Srpskoj, 46 nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano za svoju dob ili su nepoznatog vakcinalnog statusa", ističu iz Instituta.

Dom zdravlja Banjaluka je 3. maja proglasio epidemiju morbila na teritoriji grada zbog širenja morbila među štićenicima Doma "Rada Vranješević" Banjaluka.

Nadležne zdravstvene ustanove, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, sprovode mjere na sprečavanju i suzbijanju širenja epidemije.

Iz Instituta navode da je jedna od najvažnijih mjera provjera vakcinalnih kartona i vakcinacija djece i omladine prema obaveznom kalendaru, a potom vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih MRP vakcinom koja štiti od morbila, rubeole i parotitisa.

Morbile su virusno, zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.