latinica  ћирилица
24/05/2018 |  15:48 ⇒ 18:11 | Autor: RTRS

Dan i krsna slava Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Univerzitet u Istočnom Sarajevu obilježava Dan i krsnu slavu- Svetog Ćirila i Metodija. U okviru svečanosti, koja je počela liturgijom u hramu Svetog Vasilija Ostroškog, promovisano je 26 doktora nauka.

Stasavao zajedno sa Republikom Srpskom, Univerzitet u Istočnom Sarajevu izrastao je u respektabilnu visokoškolsku instituciju sa 15 fakulteta i dvije akademije, gdje na 56 studijskih programa znanje trenutno stiče 10.729 studenata.

- Univerzitet u Ostočnom Sarajevu u ovom dijelu Republike Srpske, gdje gravitira 39 opština i oko 50 odsto stanovništva, školujući visokoobrazovni kadar predstavlja jednu od najznačajnijih institucija, jer je danas u svijetu najtraženiji visokoobrazovni kadar koji treba da nosi razvoj svake zemlje, pa tako i naše - ističe Stevo Pašalić, rektor Univerziteta.

"Ostanite u Srpskoj!", poruka je rektora danas promovisanim doktorima nauka, ali i svim studentima.

Dragoljub Reljić, doktor pravnih nauka, kaže da mu je to i želja.

- Želja mi je da ostanem u Republici Srpskoj i da svoje znanje pokušam da primijenim i dalje unaprijeđujem - kaže Reljić.

Miladin Јovičić, dekan Fakulteta poslovne ekonomije UIS-a, ističe zadovoljstvo činjenicom da Univerzitet održava kontinuitet u proizvođenju i promovisanju sopstvenog kadra, a da sa druge strane ne dolazi do, kako kaže, hiperprodukcije doktora nauka.

Uz dalju modernizaciju studijskih programa i jačanje studentskog standarda, na Univerzitetu kao prioritet ističu nastavak razvijanja u oblastima međunarodne saradnje i naučno-istraživačkog rada, gdje su u posljednjih pet godina postignuti i više nego zapaženi uspjesi.

- Uspjeli smo da na većini naših fakulteta osposobimo dobre laboratorije za istraživački rad. Prvenstveno mislim na Elektrotehnički, Mašinski, Medicinski i Saobraćajni fakultet, gdje to predstavlja jedan dobar preduslov za rad - kaže Dejan Bokonjić, prorektor UIS-a za međunarodnu saradnju.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu do sada je diplomiralo više od 18.000 studenata, odbranjeno je 860 magistarskih i 720 master radova, te promovisano 412 doktora nauka.