latinica  ћирилица
24/05/2018 |  16:06 ⇒ 18:10 | Autor: RTRS

Predstavljene kopije Povelje bana Kulina i 166. list Miroslavljevog jevanđelja

U Narodnoj skuptšini predstavljene su kopije Povelje bana Kulina i 166. list Miroslavljevog jevanđelja. Ovim se Parlament Srpske pridružio obilježavanju Dana slovenske pismenosti i kulture.

Stepen razvoja svakog društva i naroda mjeri se značajem i razvojem njegove kulture, nauke i obrazovanja, a Dan slovenske pismenosti predstavlja obilježavanje početka prosvjetiteljstva, poručeno je iz Narodne skupštine.

Ovi dokumenti predstavljaju dva neprocjenjiva dragulja srpske pismenosti, nastala krajem 12. vijeka, a od značaja su u filološkom i istorijskom smislu za cjelokupan srpski i za druge narode na ovim prostorima. Od danas će biti izloženi na istaknutom mjestu u zgradi Narodne skupštini Republike Srpske.

- Na sreću, oba ova dokumenta od izuzetnog istorijskog i kulturološkog značaja, ostaće sačuvana zahvaljujući svim dobrim ljudima kako u prošlosti, tako i danas, koji su doprinijeli njihovom bezbjednom egzisistiranju bilo u Dubrovniku, bilo u Peterburgu i svuda gdje su ih istorijske prilike upućivale - kaže Biljana Babić, profesorka Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Miroslavljevo jevanđelje najznačajniji je ćirilički spomenik srpske pismenosti. Čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu, a originalni 166. list nalazi se u Ruskoj nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu. Original Povelje bana Kulina nalazi se u Biblioteci Ruske akademije nauka u Sankt Peterburgu, a druga dva primjerka, koja predstavljaju prepise, smještena su u "Historijskom arhivu" u Dubrovniku.

- Miroslavljevo jevađelje i Povelja bana Kulina dokazuje naše porijeklo, zajedničke korijene današnjih naroda i upućuje da mi Јužni Sloveni i danas treba da jačamo bratske, prijateljske i dobrosusjedske odnose - ističe Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Digitano izdanje originalnog 166. lista Miroslavljevog jevanđelja, Narodnoj skupštini Republike Srpske poklonila je uprava Ruske nacionale biblioteke tokom prošlogodišnje posjete Sankt Peterburgu. Ruska akademija, Skupštini je poklonila i autentičnu kopiju Povelje bana Kulina.

Kompletan snimak predstavljanja kopija ova dva dokumenta, pogledajte na našem programu, večeras nakon političkog magazina Pečat.