latinica  ћирилица
24/05/2018 |  16:36 ⇒ 18:10 | Autor: RTRS

Banjalučki studenti na praktičnoj nastavi u Institutu Dedinje

U okviru sporazuma o saradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i banjalučkog Medicinskog fakulteta, u Beogradu boravi grupa od 35 studenata. Institut Dedinje organizuje praktičnu nastavu kakva ne postoji u mnogim centrima, kako u Srpskoj, tako ni u Srbiji.

Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje najuspješnija je takva institucija na Balkanu. Studentima koji su se već opredijelili za ovu oblast medicine, pokazaće najnovije metode liječenja.

- Prvi utisak je jako pozitivan. Nama je sve ovo novo. Drago nam je što smo imali priliku da vidimo ono što ne možemo da vidimo kod nas - rekla je Nataša Šipraga, studentkinja treće godine medicine.

Duško Vulić, profesor Medicinskog fakulteta u Banjaluci, kaže da su studenti dobili priliku da se upoznaju sa svim aktivnostima koje se sprovode na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, s naglaskom na pregled i tretman bolesnika sa srčanim manama, kako urođenim tako i stečenim.

Domaćin su pripremili studentima i niz predavanja, kojim će biti upotpunjena praktična nastava. Inače, ova grupa je samo prethodnica ostalim studentima koji uskoro stižu na Dedinje.

- Ovo nije prvi put da nam studenti iz Banjaluke dolaze u posjetu i veliko nam je zadovoljstvo što tu saradnju i sada nastavljamo na svim poljima, a posebno u medicini, s obzirom da je to jedna od najosetljivijih tačaka u društvu. Drago nam je da studenti odavde ponesu sve što može da se prenese i da, naravno, uvažimo iskustva kolega iz Republike Srpske - ističe doktorka Ivana Petrović.

U Banjaluci i Bijeljini već postoje angio sale za dijagnostikovanje kardiovaskularnih oboljenja, ali za kompletno zbrinjavanje srčanih bolesnika, potrebno je razviti i kardiohirurgiju.