latinica  ћирилица
24/05/2018 |  18:56 ⇒ 25/05/2018 | 09:02 | Autor: RTRS

Elektroprenos BiH u blokadi; Vlada Srpske- hitno odblokirati sredstva!

Vlada Republike Srpske tražila je od svih nadležnih organa Elektroprenosa BiH da hitno budu odblokirana investiciona sredstva za potrebe ove kompanije. Vlada je na sjednici usvojila Informaciju, u kojoj je izrazila zabrinutost zbog stanja u tom preduzeću, do kojeg je došlo u proteklih nekoliko mjeseci. Sve to rezultiralo je blokadom niza suštinskih investicionih projekata.

Elektroprenos BiH, od početka godine u blokadi je zbog odnosa partnera u Federaciji - predstavnici Bošnjaka u Upravi preduzeća blokirali su sve procese, jer nisu saglasni da sadašnji direktor Matan Žarić ostane na toj funkciji. Preduzeće tako nema usvojen finansijski plan i plan investicija, ne može primati nove radnike, iako je u posljednje vrijeme Elektroprenos napustilo 56 ljudi. Posljedice trpe i kompanija i Republika Srpska.

- Želimo da upozorimo da se na ovaj način zaustavljaju investicije u Elektroprivredu Republike Srpske i rekonstrukcija izgradnje novih trafostanica, zbog čega može doći u ozbiljnu opasnost redovno snabdijevanje strujom. Tu prije svega mislim na veliku investiciju za trafostanicu Banjaluka, jer cijelo ovo područje zavisi od te trafostanice. Naš apel je da se ne dozvoli da se odnosi u Federaciji prelamaju preko naših zajedničkih preduzeća - ističe ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

Federacija pravi problem i kad je riječ o raspodjeli 100 miliona KM prikupljenih od putarina, koji se nalaze na računu Centralne banke. Tegeltija ističe da UO UIO BiH nije taj koji može da utvrdi nove koeficijente za raspodjelu, kako se uporno pokušava predstaviti i da je ovo još jedan pokušaj da se odgovornost prenese na UO da izglasa nešto za šta nije nadležan.

- Mi u ovom trenutku imamo obavezu da produžimo postojeću odluku, koja se primjenjuje već 10 godina i ne postoji spremnost iz Federacije, odnosno Vlade Federacije da za to glasa - kaže Tegeltija.

Tegeltija objašnjava da se prije sjednice UO UIO BiH u Mostaru, sa ministrom finansija BiH Vjekoslavom Bevandom i federalnim ministrom Јelkom Milićević, usaglasio da primjena odluke bude produžena.

- Međutim, uslijedio je poziv iz Sarajeva, Milićevićeva je promijenila odluku”. Mi smo glaslai za odluku, a ona protiv - kaže Tegeltija.

Dok sredstva stoje blokirana na računima banaka, preduzeće Auto-putevi Srpske obratilo se Vladi za kratkoročno zaduženje od 40 miliona KM Tako se došlo u situaciju da će banke plasirati naš novac našim preduzećima, koja će onda plaćati kamate, objasnio je Tegeltija.