latinica  ћирилица
24/05/2018 |  19:18 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Venecijanska komisija otišla, problem ostao

Venecijanska komisija završila je razgovore sa predstavnicima političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH. Najavili su da će ih nastaviti početkom juna sa liderima političkih partija iz Srpske i Federacije. Ovo je jedini konkretan zaključak nakon njihovog trodnevnog boravka u BiH.

Eksperti Venecijanske komisije nakon sastanka odbili su da se obrate novinarima i kažu svoje viđenje izlaska iz izborne krize. Ipak, saznajemo da će se razgovori o prevazilaženju izborne krize uz njihovo posredovanje, nastaviti početkom juna, ali sa liderima vodećih političkih partija, najvjerovatnije opet u Sarajevu.

- Stvar se svela isključivo na federalni Dom naroda, odnosno izbor delegata za federalni parlament i to su pitanja koja će rješavati politički lideri i Venecijanska komisija - rekao je Šefik DŽaferović, potpredsjednik SDA.

Politički lideri, prvenstveno oni iz Federacije, još jednom pokušaće da približe suprotstavljene stavove u vezi sa izborom delegata za federalni Dom naroda. S jedne strane je težnja bošnjačkih stranaka da se uvaži popis iz '91. i Ustav Federacije, a s druge zahtjev HDZ-a BiH da se provede odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, a koja govori o legitimnom predstavljanju naroda.

- Rečeno je da se ovaj problem može riješiti na nivou entiteta, a mi već imamo zakon koji su predložili DF i SDP. Bitno je i ukoliko CIK BiH bude donosio bilo kakve odluke da one ne mogu biti mimo Ustava Federacije i popisa iz `91. godine - kaže Damir Bećirević, Demokratrski front.

Član Predsjedništva HDZ-a BiH Lidija Bradara, navodi da Federacija ne može donijeti izborni zakon koji bi bio suprotan Izbornom zakonu BiH.

Evidentno je da su vinovnici izborne krize bošnjačke i hrvatske stranke. Predstavnici partija iz Republike Srpske svjesni su toga, ali su učestvovali u razgovorima sa ekspertima Venecijanske komisije da bi ukazali na činjenicu da je već treći ciklus, Klub Srba u Federalnom Domu naroda nepopunjen.

- Naš interes je bio da se konačno u federalnom Parlamentu popuni Klub Srba i smatramo to jako važnim - kaže Lazar Prodanović, član GO SNSD-a.

Dvojica pravnika Venecijanske komisije razgovarala su i sa registrarom Ustavnog suda BiH Zvonkom Mijanom, a juče i sa predsjednicom CIK-a BiH Irenom Hahdžiabdić. Iz tih institucija nisu se oglašavali.