latinica  ћирилица
24/05/2018 |  19:22 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Doboj: Nagrade za Dan grada posvađale odbornike

Dobojski obornici bavili su se nagradama i priznanjima koji će povodom Dana grada biti dodijeljeni pojedincima i organizacijama. Odluka skupštinske većine da plaketu, najviše priznanje grada, dodijeli američkoj ambasadorki Morin Kormak, naišla je na burno reagovanje opozicije.

"Hvala američkom narodu što nam pomaže"- poručuju iz SDS-a, pravdajući odluku da najviše gradsko priznanje dodijele Morin Kormak. "I drugi su nam pomagali, ali nisu bombardovali"- odgovaraju iz SNSD-a, ogorčeni što gradska uprava nije prepoznala koliko Doboju pomažu susjedna Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić.

- Ne vidim nikakvu osnovu da jedna američka ambasadorka, a svi znamo koliko zla je Amerika nanijela našem narodu, dobije tu plaketu. Nemam apsolutno ništa protiv toga što je gradonačelnik dobar sa ambasadorkom, ali je zaista nedopustivo da joj u ime građana grada Doboja dodjeljuje plaketu samo radi njihovih privatnih i dobrih odnosa - kaže Sanja Vulić, predsjednica Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Doboj.

Nebojša Marić, zamjenik gradonačelnika Doboja (SDS), ističe da je američka ambasada izdvojila sredstva za obnovu institucija u Doboju.

- Nije Kormakova dala pare Obrenu Petroviću kao pojedincu, nego za obnovu četiri institucije u gradu Doboju. Da je na osnovu javnog poziva neko predložio Vučića, ja bih sigurno bio za to - kaže Marić.

Američka ambasada pomogla je obnovi obdaništa i škola, uloženo je oko tri miliona KM, navode u SDS-u. Milione ulaže i Srbija, kategorični su u SNSD-u. Osim u bolnicu i škole predstoji, kažu, i gradnja fiskulturne sale. Ni novčane nagrade nisu po volji pojedinim odbornicima. Dobiće ih Karate klub Sloga za sportske rezultate, dok će za očuvanje kulture i tradicije i humanitarni rad biti nagrađeni Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Humanitarna organizacija Merhamet.

Sretko Đurković, odbornik NDP-a, ne spori zasluge nagrađenih, ali kaže da ima mnogo drugih firmi i zaslužnih pojedinaca koji nisu nagrađeni za svoj doprinos.

Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a, smatra da je nagradu trebalo da dobije i Kolo srpskih sestara.

Odbornici su, ipak, jedinstevni u jednom- da će amblem grada stići u prave ruke. Biće dodijeljen Holanđanki Marliz van Hofen koja vodi Prijateljsku kuću za smještaj djece bez roditeljskog staranja i Organizacionom odboru međunarodnog rukometnog TV turnira šampiona, za doprinos u razvoju sporta.