latinica  ћирилица
25/05/2018 |  11:42 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

Peti regionalni sastanak rukovodstva RUGIP-a u Bijeljini

Sve lokalne zajednice imaju problem usklađivanja podataka u gruntovnici sa katastrom, a od brzine rješavanja imovinsko-pravnih odnosa zavisi privredni razvoj, istaknuto u Bijeljini na petom regionalnom sastanku rukovodstva RUGIP-a sa predstavnicima Bijeljine, Lopare, Ugljevik, Šamac, Pelagićevo i Pravobranilaštva Srpske.

Stvarno stanje rada svake područne jedinice Geodetske uprave i opterećenost i zaduženost svakog referenta, kako bi unaprijedili njihov rad, a na zadovoljstvo krajnjih korisika, građana Republike Srpske, cilj je sastanaka koji ova uprava sa predstavnicima lokalne uprave održava svake godine. Najveći problem predstavljaju eksproprijacije zemljišta, odnosno neriješeni imovinsko-pravni odnosi. 

"Područne jedinice nemaju toliki broj zaposlenih da rade samo na postupcima eksproprijacije. Rreba da rade i ostale postupke, a takođe smo u postupku osnivanja katastra nepokretnsoti kao najznačajnijeg projekta, jer želimo tačnu i ažurnu evidenciju. Tako da su nam to jedni od najvećih problema", izjavio je direktor Republičke uprave za geodetsko i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Bosiljka Predragović.

Opština Pelagićevo je jedna od onih koji su dobar primjer kada je u pitanju saradnja sa Geodetskom upravom i s obzirom na to da imaju ažurirane katastarske knjige, mogu planirati nove projekte bez većih problema. 

Iz Pravobranilaštva Republike Srpske, koje je zaduženo za zaštitu imovinsko-pravnih interesa Srpske i lokalnih samouprava, kažu da usko sarađuju sa Geodetskom upravom u tim slučajevima rješavanja imovinsko pravnih odnosa. 

"Uvijek može bolje, ali ćemo se mi truditi da zajedno sa svim učesnicima u ovim procesima ubuduće unaprijedimo saradnju i da se svi predmeti blagovremeno riješavaju, naročito u skladu sa propisima", dodao je zamjenik Pravobranioca Republike Srpske sjedište zamjenika u Bijeljini Milan Radujko.

Na skupu je istaknuto da su najveći problemi u rubnim opštinama Republike Srpske koje graniče sa Federacijom i da je glavni zadatak Geodetske uprave osnivanje jedinstvenog katastra nepokretnosti.